На Балкан СТИЖЕ НЕРОН! Врућине ће потрајати, а ево шта нам доноси ЧЕТВРТИ ТОПЛОТНИ ТАЛАС

Топлотни талас, четврти овог лета у Србији, и наредних дана доноси изузетно високе температуре које ће се приближити максималним вредностима од +40 степени, али ће и ноћи бити тропске што додатно отежава присуство најтоплијег дела врелог афричког антициклона.
miholjsko leto2
Фото: pixabay.com/Dnevnik arhiva hadza

Метеоролог Иван Ристић у најновијој временској прогнози напомиње да се врућине продужавају и упозорава на још врелије дане за викенд и у понедељак.

-Центар “Нерона”, односно најтоплији део врелог афричког антициклона, који се тренутно налази западно од Алпа, због продора свежег атланског ваздуха у западну Европу, преместиће се за предстојећи викенд на Балкан и нашу земљу. Температуре на 1500м надморске висине, метеоролозима и љубитељима метеорологије познатијим као Т850мб, изнад Србије достићи ће вредности од 22 до 24 степени Целзијуса, и на ту температуру при сунчаном времену треба додати 15 степени Целзијуса чиме добијамо предвиђени максимум од 37 до 39 степени Целзијуса – каже Иван Ристић.

Према његовим прорачунима за викенд и у понедељак у Србији ће бити претежно сунчано, врело и спарно. Највиша дневна температура кретаће се од 35 до 39 степени Целзијуса.

Ристић је претходно најавио да се облаци, киша и захлађење очекују у понедељак 28. августа и то ће уједно бити крај овог топлотног таласа.

-Услед продора хладније ваздушне доћи ће до осетног пада температуре и дестабилизације атмосфере, пљускова кише, грмљавине, локално и непогода праћених олујним ветром и градом – каже метеоролог Ристић.

Блиц

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести