Нове мере против короне у Београду

БЕОГРАД: У Београду данас ступају на снагу нове, строже мере, за сузбијање вируса корона, потврђено је за Тањуг у влади.
Arena kovid bolnica priprema/Tanjug/R. Prelic
Фото: Арена, припрема ковид болнице/Танјуг/Р. Прелић
Кризни штаб је на јучерашњој седници предложио оштрије мере за престоницу, јер је у Београду најнеповољнија епидемиолошка ситуација - велики је број заражених, а болнице су готово пуне.
 
Међу новим мерама је и потпуна забрана организованих јавних окупљања у Београду са више од десет људи како на отвореном, тако и у затвореном простору.
 
Такође, на снагу ће ступити и одлука о ограничењу броја људи у затвореним просторима тако да се за свако лице мора обезбедити простор од минимум четири квадратна метра што, на пример, значи да уколико објекат има 80 квадратних метара, у њему сме бити највише двадесет људи.
 
Када је реч о објектима у престоници који немају башту, одлучено је да они могу да раде до 21 сат и отварају се најраније у шест сати ујутру што значи да сви угоститељски објекти који су у затвореном простору, трговински објекти, тржни центри, фризерски салони, тератане, кладионице...не смеју радити након 21 час.
 
Објекти са баштом могу радити до 23 сата, уз максимално поштовање свих мера заштите.
 
Што се остатка Србије тиче, одлучено је да ће градови и општине убудуће доносити одлуке о проглашењу ванредне ситуације на основу попуњености капацитета здравствених установа.
 
У Београду су сви болнички капацитети скоро потпуно напуњени, а отварају се ковид болнице и у другим градовима.
 
Премијерка Србије Ана Брнабић је јуче, након седнице Кризног штаба, рекла да ће припадници Војске Србије наставити да отварају привремене болнице тамо где је то потребно и најавила да ће једна ускоро бити отворена за заражене из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши.
 
Такође, најавила је да ће за десетак дана бити отворена још једна лабораторија "Ватрено око" у Нишу, за анализу тестова.
 
Истовремено, према новом Правилнику за послодавце и запослене Министарства за рад, требало је да послодавци до данас донесу план примене превентивних мера, које су дужни да примене ради спречавања појаве и ширења заразне болести и отклањања ризика за безбедан и здрав рад запослених, као и лица која се затекну у радној околини, када надлежни орган прогласи епидемију заразне болести.
 
План треба да садржи: превентивне мере и активности за спречавање појаве епидемије заразне болести, задужење за спровођење и контролу спровођења превентивних мера и активности, мере и активности за поступање у случају појаве епидемије заразне болести.
 
У складу са могућностима, уколико није организован рад у сменама, изврши прерасподелу радног времена увођењем друге или треће смене са мањим бројем запослених. Да спроводи појачану хигијену и дезинфекцију радних и помоћних просторија што укључује редовну дезинфекцију просторија и често проветравање радног простора...
 
Од почетка епидемије у Србији је регистровано укупно 17.342 потврђених случајева Ковид 19, а од последица тог вируса преминуле су 352 особе.
 
Број активних случајева је 3.339, а на респираторима се тренутно налази 120 особа.
EUR/RSD 117.5918
Најновије вести