Новосађани много пију, нарочито млади

НОВИ САД: Млади који пију алкохол не сматрају да је то нешто што је, за разлику од дроге и цигарета, лоше, јер апсолутно сви пију, и то је велики проблем, казала је за „Дневник” поводом Светског дана борбе против алкохолизма, педагог Јована Билак из Саветовалишта за младе у Дому здравља.
alkohol EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

Према њеним речима, адолесценти, али ни одрасли Новосађани, нису свесни проблема који са собом носи болест зависности, попут алкохолизма, а, како је рекла, у последње време алкохол је много већи проблем од конзумирања дроге и цигарета.

“Алкохол је саставни део сваког тренутка нашег друштва и без обзира на то да ли је у питању весео или тужан повод, ништа не може да прође без алкохола, а осим тога, познато је да је људима лакше да се напију и да их је баш брига за то шта се око њих дешава, него да реално сагледају свет у којем живе“, истакла је Јована Билак.

 

Симулација пијанства у Јовиној гимназији
Омладина ЈАЗАС-а ће у Гимназији „Јован Јовановић Змај” (Златне греде 4) 8. и 9. априла поставити едукативни полигон на којем ће сви заинтересовани имати прилику да носе наочаре које симулирају пијано стање. Полигон ће поводом обележавања Светског дана борбе против алкохолизма бити постављен као део активности програма „Лавиринт знања”. Кроз такву врсту активности млади ће на веома јасан и практичан начин моћи да сагледа утицај алкохола на моторичке и друге способности човека, рекли су нам у тој организацији.

 

Додаје да је проблем у томе што деца одрастају уз такав начин понашања и прихватају га као нормалан.

“Ми се трудимо да укажемо на то колико је алкохол штетан и колико се код адолесцената зависност ствара брже од било којег облика зависности, али и брже него код одрасле особе”, вели Јована Билак.

Са чињеницом да се алкохол у нашем граду, али и другим у Србији, неограничено конзумира међу младима, сложила се и потпредседница Омладине ЈАЗАС-а Нови Сад Јелена Барна, која нам је рекла да се та болест зависности често не препознаје као проблем, због чега људи нарушавају своје здравље.

“Истраживања која спроводимо међу младима указују на то да је знање најбољи начин за борбу против употребе психоактивних супстанци, при чему они најлакше усвајају оне информације које добијају од својих вршњака те се наше различите активности заснивају управо на различитим методама вршњачке едукације“, казала је она, и додала да млади информације које добијају од својих вршњака често сматрају поузданијим од других.

Осим што млади Новосађани могу да се јаве у Саветовалиште при Дому здравља и слушају предавања о борби против алкохолизма, у Новом Саду постоји и Клуб лечених алкохоличара „Грбавица”.

“ Тренутно имамо око 150 чланова лечених алкохоличара, с којима на састанке долазе и сарадници – супружници, чланови породице, пријатељи… јер и они заједно с алкохоличарима морају да науче да се едукују о проблему зависности“, рекао је пи-ар и саветник у Клубу Зоран Манојловић.

Свеже статистичке податке о томе колико је алкохол током протекле године био заступљен у нашем граду и држави, те колики је проценат лечених алкохоличара био у протеклом периоду нисмо успели да добијемо. Ипак, у Саветовалишту за алкохолизам у београдској Специјалној болници за болести зависности рекли да су нам да су уочили да се сваке године повећава број отворених картона за лечење.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести