У НОВОСАДСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА МАЊАК ОВИХ СПЕЦИЈАЛИСТА На цео град само 4 лекара ИМАЈУ И ПО 60 ПАЦИЈЕНАТА ДНЕВНО

Дом здравља “Нови Сад” требало би да има 12 офталмолога, јер норматив каже да је потребан један на 30.000 становника.
а
Фото: Dnevnik.rs

Директор Дома здравља др Веселин Бојат каже како они имају далеко мање ових лекара и нагласио је да је то проблем који траје дуго.

- Имамо четири офталмолога, од којих је један при Служби медицине рада. Проблем траје више година и јако је мало офталмолога који хоће да дођу да раде. Због смањења броја очних лекара, ангажовали смо и двоје оптометриста и њих плаћамо од наших пара. Ове године нам је шесторо офталмолога или дало отказ или отишло у пензију – рекао је за “Дневник” др Бојат.

Према његовим речима, оптометристи могу да виде мане ока и да одреде диоптирију и они су својеврсни филтер ка офталмолозима. Др Бојат наводи да су покушали а смање притисак и на очне лекаре у Универзитетском клиничком центру Војводине, те су примали пацијенте и из других општина, као што су Беочин, Темерин, Бачки Петровац.

- Сада то више нисмо у могућности, јер наши лекари који раде у две амбуланте, на Лиману и Змај Огњена Вука, дневно имају по 50 и 60 пацијената – истакао је др Бојат.

Фото: Ilustarcija pixabay


Потребни стрпљење и разумевање

- Грађане молимо за стрпљење и разумевање. Ми смо урадили оно што можемо. Опремили смо ординације, имамо опрему и за ОРЛ, како би се омогућили добри услови – закључио је др Бојат.


Како наводи, проблем и велики број пацијената који имају катаракту, јер се због ње стварају “чепови”.

- Из Клиничког центра те пацијенте враћају нама, а они на Клиници за офталмологију имају довољно лекара. Пошто је нама и њима исти оснивач, Покрајина, тражили смо да нам дају неколико лекара на специјализацији или младих специјализаната. Нису сви лекари у УКЦВ подједнако оптерећени, а нигде неће тако добро “испећи занат” као код нас. Међутим, још увек нисмо добили одговор. Конкурс за пријем нових очних лекара нам је стално отворен. Послали смо троје наших колега на специјализацију, те очекујемо да се они наредне године врате у Дом здравља – испричао је др Бојат.

Послали смо троје наших колега на специјализацију, те очекујемо да се они наредне године врате у Дом здравља (Др Веселин Бојат)

Фото: Dnevnik.rs

Како је напоменуо, Дом здравља је и наставна база Медицинског факултета, те ко дође код њих може да напредује и у академским звањима.

- Наши офталмолози су јако одговорни и савесни и не иду кући док не прегледају све пацијенте. Пуно тога се уради на примару – истакао је др Бојат.

Како је навео, они траже и оптометристе, али ова струка није препозната у РФЗО, те могу да им дају уговоре на две године, а плаћају их од својих пара.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести