Операција катаракте у три, вантелесна у четири болнице у Војводини

Војвођани ове године могу да иду на вантелсну оплодњу и операцију катаракте и у приватне болнице, а Републички фонд за здравствено осигурање до сада је потписао уговоре са четири приватне установе у Новом Саду за биомедицински потпомогнуту оплодњу и три установе у којима могу да раде операцију катаракте.
d
Фото: Dnevnik.rs

Саветник директора за информисање Републичког фонда за здравствено осигурање Немања Великић каже да је Фонд до 30. јануара потписао уговоре са здравственим установама ван Плана мреже здравствених установа о пружању здравствених услуга лечења неплодности  поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње (БМПО) у 2018. години, као и уговоре са здравственим установама ван Плана мреже здравствених установа о пружању здравствених услуга - операција сенилне и пресенилне катаракте са уградњом интраокуларних сочива у 2018. години.

- За БМПО потписани су уговори са Специјалном гинеколошком болницом “Ферона” из Новог Сада, Специјалном гинеколошком болницом “Генесис” из Новог Сада, Специјалном гинеколошком болницом “Гинс” из Новог Сада и ЗУ Специјална болница “Перинатал” из Новог Сада. За операцију катаракте уговори су потписани са Специјалном офталмолошком болницом “Еликсир” из Новог Сада, Очним центром “Видар-Орасис Свис”  специјалном офталмолошком болницом из Новог Сада и Општом болницом “Свети Јован” из Зрењанина - каже Великић.

Како објашњава, осигураници који се пријављују на процес лечења неплодности поступцима БМПО припремају документацију према Упутству за спровођење лечења неплодности поступцима БМПО који се налази на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање.


Бољи вид чека 10.000 људи

- За услугу БМПО не постоји Листа чекања, док се на Листи чекања за услугу операција сенилне и пресенилне катаракте са уградњом интраокуларних сочива у шест здравствених установа у Војводини налази 9.946 лица - каже Великић.


- На операцију катаракте на терет средстава обавезног здравственог осигурања у установе ван Плана мреже (приватне установе) упућују се осигурана лица која се налазе на Листи чекања здравствених установа у Плану мреже здравствених установа (државне установе) и то према дужини чекања на истој - каже Великић.

Пацијенти могу да бирају у којој установи желе далече неплодност и то чине приликом изласка на Лекарску комисију у филијали РФЗО, када попуњавају и Изјаву о избору здравствене установе у којој ће се, уколико постоји могућност, обавити поступак БМПО.

- Осигурана лица немају могућност избора приватне установе за операцију катаракте, већ лица која се анкетирају од стране Фонда, имају могућност избора између државне установе у којој се налазе на Листи чекања и приватне установе у коју би били распоређени на основу њихових капацитета - објашњава Великић.

И за лечење неплодности, као и за операцију катаракте, Фонд покрива све трошкове за услуге које су предвиђене Уговором између установа ван Плана мреже и Фонда. Великић наводи да је за БМПО у висини до 194.808,25 динара, а за катаракту у висини до 40.464,19 динара.

Уговори са установама ван Плана мреже склопљени су за период до 31. децембра ове године.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести