ОВАКО СЕ ПРАВИ НАЈБОЉИ ДОРУЧАК НА СВЕТУ Најважније је да буде жута, мекана и да има у шта да се умочи - КОМПЛЕТ ЛЕПИЊА КРУНИСАНА КРАЉИЦА ЈУТАРЊЕ ТРПЕЗЕ (ФОТО)

УЖИЦЕ: Српска комплет лепиња сада је и званично крунисана краљица, јер ју је чувени агазин ТастАтлас прогласио за најбољи доручак на свету у 2023. годину.
f
Фото: РИНА/Dnevnik.rs

Да уживају у њему скоро сваки дан, не бројећи калорије имају прилику становници Златиборског округа где се она традиционално прави. И колико год се приближавали саврменим гастрономским трендовима, традиција овде не излази из моде, па пекари имају пуне руке посла. За њу су вам потребни - лепиња, јаја, домаћи кајмак и претоп из печења. Калорично јесте, али ко воли нек изволи.

- Остали смо верни рецептури наших предака. У лепињу стављамо јаје, домаћи кајмак и све то умућкамо и ставимо у специјалну фуруну да се запече. По жељи муштерија додајемо претоп, такозвану моцу. Користе се наши домаћи производи, јер ништа није укусније од тога. За комплет лепињу, поред ових домаћих увек имамо и заинтерсоване госте са стране, јер како доћи у Ужице, а да је не пробате“, рекла је за РИНУ искусна домаћица Рада Јовичић која ни сама не може да изброји колико је до сад ових калоријских бомби направила.

Фото: РИНА

Комплет лепиња једе се прстима, обично прво поклопац који се може умакати у средину са претопом, колико и како ко воли. Празан папир и масан брк говоре да је ово ванвременски специјалитет и нешто по чему се Ужице и Ужичани препознају.

Фото: РИНА

- Најважније је да буде жута и мекана. Готова, сочна и мирисна комплет лепиња обавезно се служи уз домаћи јогурт или кисело млеко“, наглашава Рада.

Овај локални специјалитет могао је и да зврши у Гинисовој књизи рекорда, јер су домишљати пекари одлучили да направе лепињу пречника преко један метар, тешку 15 килограма у коју је отишло преко стотину јаја. Ни то Ужичанима није било много, јер је чак и толика тада „пукла“ за непуних сат времена.

Фото: РИНА

А ко зна да ли би ми данас јели комплет лепињу, да након Другог светског рата, кад је био забрањен рад приватним пекарама, сестра познатог Ужичанина Крцуна Терзића није лично звала Београд и питала како ће да испече јагње за Божић. Тадашња власт јој је учинила и оставила пекару “Шуљага” у животу и тако је овај специјалитет

Текст и фото: РИНА

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести