Озакоњење истополног брака у Србији

У Србији ће два мушкарца или две жене моћи да пред матичаром озаконе везу или да код нотара склопе ванбрачну заједницу, предвиђа документ Полазне основе за израду Закона о истополним заједницама,
burme brak
Фото: pixabay.com

У Србији ће два мушкарца или две жене моћи да пред матичаром озаконе везу или да код нотара склопе ванбрачну заједницу, предвиђа документ Полазне основе за израду Закона о истополним заједницама, који је објављен на порталу е-управе, пренеле су Вечерње новости у онлајн издању.

Полазне основе за израду Закона о истополним заједницама регулишу породичне односе међу партнерима, издржавање деце, ако их има, наслеђивање, права из радног односа и нерегистровану истополну заједницу.

Озакоњење геј везе, према преднацрту закона, подразумева сведоке на венчању, а по уласку у заједницу парови су дужни да брину једно о другом, укључујући и бригу о евентуалној деци партнера.

Ова заједница, као и класична брачна заједница, престаје смрћу једног од партнера или у судском поступку кроз поништење или раскид.

Уколико у истополној заједници не живи малолетно дете, она може да буде раскинута споразумном изјавом пред матичаром.

У случају поништења или раскида заједнице, код деобе имовине, преузима се правило Породичног закона којим су одвојене предбрачна имовина и имовина стечена у браку.

Наслеђивање имовине, пензије и пореске обавезе регулисани су идентично као за брачне заједнице мушкарца и жене. Незапослени члан истополне заједнице има право на здравствено осигурање запосленог члана те заједнице, као и социјалну заштиту и дечју заштиту.

У случају смрти или инвалидитета истополног партнера предвиђено је право на одштету за душевне болове.

Матичари су дужни да воде Регистар истополних заједница, као електронску базу свих истополних заједница које су склопљене на територији Србије или оних које су наши држављани склопили у иностранству.

Уколико партнери живе у истополној заједници најмање три године и овере изјаву о томе код нотара, она се правно изједначава са класичном ванбрачном заједницом.

Забрањено је склапање истополне заједнице лицима која су неспособна за расуђивање, крвним сродницима по правој линији и сродницима по основу усвојења.

Ову заједницу не могу да озаконе сродници у побочној линији и то: "рођени брат и сестра, брат и сестра по оцу или мајци, стриц и синовица, ујак и сестричина, тетка и братанац, деца браће и сестара, зет и ташта".

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести