Пашалић: Не могу да тврдим да је било трговине људима у Зрењанину

БЕОГРАД: Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је вечерас да не може да тврди да је у случају вијетнамских радника у Зрењанину било трговине људима.
pasalic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Гостујући на ТВ Танјуг, Пашалић је образложио да је то закључак након што су три пута посетили стари и нови смештај вијетнамских радника, директног разговора са њима и прегледа уговора који су добили за ангажовање на изградњи фабрике "Линг Лонг".

"Ми смо три пута до сада посетили вијетнамске раднике, како на оном ранијем смештају, о коме је јавност о њиховом боравку у Србији сазнала из медија, али и на новим локацијама на којима су смештени. Морам да кажем да је на старој локацији остало 89 радника, који не желе да се преселе", рекао је Пашалић.

Истиче да су то они радници који су дошли у јуну месецу и који, како каже, тврде да су се навикли на стари смештај.

"Тврде да су се тамо навикли и да сада у овим условима када их нема толико, не ради се више о 200 радника колико их је било у том смештају, да њима та ситуација одговара", каже Пашалић.

Додаје да се и сада преговара са њима да напусте тај смештај и буду премештени на нову локацију.

Тренутно је, каже, пет нових локација на којима се они налазе, да су он и његови сарадници обишли свих пет и да су разговарали са радницима.

Упитан какав је био његов утисак након обиласка старог смештаја у којем су боравили радници, Пашалић каже да је први утисак био да то није адекватан смештај, јер је било превише људи на једном месту.

Пашалић каже да се вијетнамски радници нису жалили на услове у којима живе, али да су се жалили на исхрану и не из разлога, као што је, наводи, писано у медијима да је била лоша, већ што је њихов традиционалан начин спремања хране другачији од кинеског.

"Тражили су своје куваре и њима они сада спремају храну", наводи Пашалић.

На питање да ли сви радници поседују радне дозволе, Пашалић каже да је то питање важно, због спекулација да се ради о трговини људима, наводећи да су сви радници били упознати са тиме где иду, који ће посао радити, колика ће им бити плата, под којим условима ће радити и под којим условима могу да се врате у земљу.

Сви, додаје, имају уговоре на 12 месеци, и наводи да су неки дошли у Србију у јуну, а неки пре месец дана.

Пашалић је поновио да вијетнамски радници нису били незадовољни условима у којима су боравили и да је тим условима више наша јавност била "згрожена".

"Није спавало више њих у једном кревету, свако је имао свој кревет, али је био проблематичан број кревета у једној просторији", рекао је Пашалић и додао да су имали санитарни чвор, али да су се у међувремену два бојлера покварила, па преостала два нису могла да покрију потребе толико великог броја радника.

Пашалић истиче да је највећи проблем код старог смештаја представљало то што су се у близни налазиле плинске боце и бурад са нафтом, што је представљало потенцијалну опасност за њихово здравље.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести