ПОКРЕТ ПРОТИВ ВАКЦИНАЦИЈЕ НАНОСИ ОГРОМНУ ШТЕТУ ЗДРАВЉУ СТАНОВНИШТВА (1) Да су се антиваксери питали, још бисмо умирали од великих богиња ВАКЦИНА СВАКОГ МИНУТА СПАСЕ ПЕТ ЉУДСКИХ ЖИВОТА

Процена Светске здравствене организације каже да се применом вакцина спречава два до три милиона смртних случајева годишње у целом свету, односно, вакцинацијом се сваког минута спасе пет људских живота у свету.
male boginje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Епидемиолози Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине доценткиња др Снежана Медић и професор др Миољуб Ристић за “Дневник” оцењују да тиме може да се тумачи и какву потенцијалну штету наноси неспоровођење имунизације.

- Упркос овим проценама, према истом извору – СЗО - испоставило се да неповерење према вакцинама представља једну од првих десет највећих претњи по здравље становништва глобално. Ако се напред наведено узме у обзир, сви противници вакцинације, односно антивакцинални покрет, наносе велику штету здрављу деце, а индиректно и друштву у целини – наводе наши саговорници.

По њиховим речима, поменути покрет није нова појава, ни код нас, ни у свету. Овај покрет се практично формирао паралелно са првим добијеним вакцинама и постојао је чак у доба вакцинације против великих богиња. Срећом, упркос његовом постојању, а свесни погубног утицаја изостанка имунизације на здравље људи, доносиоци одлука у већини земаља су увели обавезну вакцинацију против великих богиња. Тиме су се поништили негативни утицаји овог покрета, а доказ за то је ерадикација великих богиња глобално од 1980. године.


Аутизам нема никакве везе са ММР вакцином

Негативан учинак антивакциналног покрета се одражава на вакцинални обухват свим вакцинама предвиђеним календаром имунизације, посебно ММР вакцином. Пожељни вакцинални обухват од 95 одсто, колико је потребно достићи да се одржи статус елиминације морбила у Србији, није постигнут током последњих година. А један од разлога је фама да је ММР вакцина узрочник аутизма.

- Аутизам нема узрочно последичне везе са ММР вакцином – истичу наши саговоници. – Нажалост, нижи обухвати ММР вакцином у Србији имају објашњење у неодазивању на вакцинацију (највећи број случајева) или отвореном одбијању родитеља да вакцинишу децу (мањи број родитеља). Значајан утицај на одлуку родитеља да избегавају да вакцинишу децу има антивакцинални покрет, који је веома агресиван у медијима, посебно на друштвеним мрежама.


Фото: Pixabay

- Често се борба против вакцина поистовећује са борбом против естаблишмента, а све чешће и против фармацеутске индустрије. Питање личних слобода, односно права на одлучивање угрозило је одговорности појединца према друштву у целини. Ово питање се и сада намеће као горуће у условима погоршане епидемиолошке ситуације малих богиња, а код нас је присутно уназад 15 до 20 година и углавном је везано за ММР вакцину – напомињу лекари Института за јавно здравље Војводине. – Данас смо сведоци да одређен број грађана више верује непровереним информацијама које пласирају нестручне, али популарне личности, којима се даје медијски простор. А неспорна је чињеница да невакцинисане особе пре свега потенцијално угрожавају сопствено, а онда и здравље особа из своје околине. Резултат масовнијег амбивалентног односа према вакцинацији су епидемије оних заразних болести чија појава се може спречити применом вакцина.

ИДУЋЕ НЕДЕЉЕ: Лекари не могу да буду резервисани према имунизацији

Љубица Петровић

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести