Помен страдалим припадницима ЈНА у Тузланској колони

ТУЗЛА: Породице страдалих, преживели учесници "Тузланске колоне" и делегације из Републике Српске одали су на Брчанској малти у Тузли помен припадницима ЈНА страдалим у Тузланској колони 1992. године.
1
Фото: Youtube Printscreen

Помену су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, преноси РТРС.

Из Бијељине су јутрос кренула три аутобуса, које је до Бањ Брда, до ентитетске границе, пратила полиција Републике Српске, а одатле до Тузле припадници МУП-а Тузланског кантона.

Након мирне шетње и верског помена на Брчанској малти, учесници су се вратили у Бијељину. У Бијељини ће на градском гробљу Пучиле бити служен парастос и положени венци и цвеће.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону тадашње ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну.

У нападу из заседе убијена су 54 припадника ЈНА, 78 их је рањено, док су заробљена 44 припадника ЈНА, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Нападнута је 92. моторизована бригада ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна".

"Тузланску колону", у којој је било 600 војника и старешина и 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и "Зелених беретки".

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести