Позиви за вежбе стижу и нашим људима у дијаспори

НОВИ САД: Многи грађани  Србији, од 18 до 65 година, протеклих недеља добијали  су позиве за војну вежбу, јер самим тим што је укинуто служење војног рока не значи да је укинута војна обавеза. Војна обавеза је и даље важећа и за наше држављане који се налазе у иностранству.
Vežba Vojske Srbije Foto: Tanjug/video
Фото: Вежба Војске Србије Фото: Танјуг/видео

Наиме, сви грађани Србије од 18 до 65 година у обавези су да буду уписани у војну евиденцију, тиме су постали војни обвезници, без обзира на то да ли су претходно били у војци или не. Када неко од војних обвезника, дакле оних између 18 и 65 година, оде на привремени боравак у иностранство, њему и даље остаје војна обавеза, па и обавеза да се одазове на војну вежбу на коју га држава позива.

Једини начин да престане да буде војни обвезник државе Србије јесте да узме држављанство државе у коју је отишао било да ради било да живи јер, све док задржава српско држављанство ту обавезу мора да поштује.

Протеклих дана многи држављани Србије који већ више година живе и раде у иностранству, а нису пријавили промену држављанства или место пребивалишта, добили су позиве за војну вежбу, што је код њих изазвало страх и забринутост. Родбина им је јавила да им је на кућну адресу у Србији стигао позив у којем се наводе санкције уколико га не буду испоштовали. Међутим, разлога за страх и забинутост нема.

У Министарству одбране објашњавају да чињеница да је неко пријављен у Србији, а живи у иностранству, не ослобађа одговорности, јер је на време морао да ођави место боравишта и пријави ново. Због тога они који су добили позиве треба да се обрате војном одсеку у својој локалној самоуправи и наведу разлог зог којег не могу да присуствују војној вежби и због чега траже одлагања. Често је довољно само да доставе радну визу или потврду о запослењу у иностранству и да војни одсек дозволи изостанак или одлагање доласка на војну вежбу.

Оно што наши држављани који живе у иностранству никако не би требало да учине јесте да се не одазову на војни позив, односно не затраже одлагања или оправдају изостанак, јер им у том случају прети три месеца затвора или 80 до 420 евра казне у противдинарској вредности. У Министарству одборане објашњавају да као разлог за изостанак с војне вежбе прихватају и болест у породици, спречност због ванредних околности уколико је реч о спортистима или научним радницима, али и ако од рада војног обвезника зависи егистенција породице.

Иначе, у Министарству одбране истичу да позивање на војне вежбе није никаква новост, јер је по плану Војске Срије предвиђено да се војни обвезници позивају једном у пет година. Реч је о планској активности , а како Министарство одбране ове године има довољно новца, створила се и могућност да организује војну обуку у већем обиму. Војне вежбе могу трајати од једног до 15 дана.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести