Предата прва тужба против НАТО због осиромашеног уранијума

БЕОГРАД: Данас је у Вишем суду у Београду поднета прва тужба против НАТО у име официра, војника, полицајаца и ратних резервиста оболелих од канцера, а који су боравили на Косову и Метохији током НАТО бомбардовања СР Југославије.
nato bombardovanje, Arhiva Dnevnika
Фото: Архива Дневника
Тужбу је поднела Адвокатска канцеларија Алексић из Ниша, а адвокат Срђан Алексић рекао новинарима да је коришћењем осиромашеним уранијумом повређено право на живот грађана Србије који живе на КиМ, као и свима који живе на Космету, али и на југу Србије.
 
''''Посебно код Пљачковице, удаљене 2,5 км од центра Врања, као и још пет села у општинама Бујановац и Прешево за шта је и НАТО признао да је бачено највише осиромашеног уранијума. Тамо и данас живи много наших људи и велики број је оболео'''', казао је Алексић.
 
Он је додао да очекује одговор на тужбу до јула ове године.
 
Нагласио је да уз сваку тужбу његових клијената постоји лекарска документација и извештаји, као и извештај вештака судске медицине који потврђују узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и обољевања од канцера.
 
Такође, прецизно је у тужби наведено за сваког клијента на ко којој је територији и у којем временском периоду је био на КиМ 1999.године.
 
Он је казао да ће поступак водити по по принципу који је водио италијански адвока Фиореа Тартаље са којим је заједно радио на оптужницама и који је део његовог тима.
 
Према његовим речима, Тартаљеви клијенти су били италијански војници који су 1999. на КиМ провели 30 дана, а након годину дана су оболели од канцера.
 
Након тужбе добили су право на новчану накнаду и бесплатно лечење.
 
Казао је и да ће Тартаљеви докази, којима је добио 181 случај, бити на располагању и у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врању, с обзиром да, како је навео, има намеру да покрене свих пет тужби и види какав ће бити став суда, као и да ли ће представници НАТО пакта одговорити на ту тужбу.
 
Као један од могућих проблема, Алексић наводи плаћање судске таксе у износу од 73.000 динара истичухи да се неки клијенти имају тршокове од 4.000 евра за лекове на месечном нивоу.
 
У Италији је, каже Алексић, скупштинска комисија утврдила узрочно-последичну везу између баченог осиромашеног уранијума и обољевања италијанских војника, као и одлуку да без обзира на новчана примања могу да покрену тужбу за накнадну штете која је бесплатна и без плаћања судске таксе.
 
Каже да су у у тужби предложили одлагање плаћања судских такси и ослобађање од плаћања уз образложање да са својим материјалним примањима клијенти нису у могућности да их плате и да то онемогућавања нашим грађанима приступ правди.
 
Алексић наводи да су предложили да тај спор буде решсен путем медијације, уколико НАТО буде желео да разговара, а ако не, како каже, ту је суд.
 
Упитан како то код нас мозе да се докаже, Алексић каже да смо били у истој правној позицији и правном положају, а да је штета од осиромашеног уранијума иста код италијанских и код наших војника.
 
''''Ради се о неколико врста канцера, пре свега леукемији, канцеру штитне шлезде, грла, мозга, костију и још неколико канцера који су специфични по томе што их изазива осиромашених уранијум'''', навео је Алексић и додао да је то доказала и Светска здравствена организација (СЗО) са седиштем у Лиону.
 
Алексић је навео да је након истраживања узрочно-последичне везе измеду тровања осиромашеним уранијумом и обољевања од канцера у телима војника пронађен метал после 1999.године.
 
У Србији постоји и пресуда Окружног суда из 2001. која је детаљно објаснила где је НАТО бомбардовао користећи осиромашени уранијум.
 
''''На Србију је бачено 15 тона осиромашеног уранијума, односно, на КиМ и на југу Србије'''', казао је Алексић истичући да је то огромна количина осиромашеног уранијума и зрачења, а највише је бачено у околини Пећи, Призрена, Урошевца и Ðаковице.
 
Казао је и да ће Тартаљеви докази, којима је добио 181 случај, бити на располагању и у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врању, с обзиром да, како је навео, има намеру да покрене свих пет тужби и види какав ће бити став суда, као и да ли ће представници НАТО пакта одговорити на ту тужбу.
 
''''Наши грађани морају да буду у једнаком положају као грђани Италије. Још једна пресуда која нам иде у корист је пресуда суда у Стразбуру, која се односи на члан 2 Повеље - Право на живот'''', рекао је Алексић.
 
Пецизирао да постоје већ две пресуде, једна у Турској, друга у Великој Британији, када су њихови грађани имали проблем са јонизујућим зрачењем, а према којима се држава обавезује да плати надокнаду штете јер им је повређен право на живот.
 
Алексић је раније изјавио да се његовој канцеларији до сада обратило око 2.000 клијената због тужбе против НАТО и да су доставили медицинску документацију.
 
Он је, такође, навео да ће висина оштете бити прецизирана током судског поступка, али да сматра да је минимум 100.000 евра и више.
EUR/RSD 117.2072
Најновије вести