Преломи кука и ручног зглоба најчешће последице пада на леду

БЕОГРАД: Од како су Србију погодили ледени дани на одељењу ортопедије Ургентног центра у Београду значајно је повећан број прегледа и пријема због повреда задобијених падовима на леду, рекао за Тан‌југ доктор Ургентног центра Марко Вучетић, те нагласио да се најчешће ради о старијим пацијентима са повредама ручног и раменог зглоба, као и кука.
Poledica Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Нагласио је да је прелом кука код старијих особа озбиљнија повреда, која захтева хоспитализацију и дужи опоравак.

"Обичан пад са сопствене висине може бити довољан да направи прелом код старије особе. Преломи кука могу бити кобни за те пацијенте, али доста су незгодни и преломи ручног зглоба и рамена, јер их ограничавају у нормалним активностима", рекао је Вучетић.

Вучетић је истакао да је тренутно на УЦ већи проценат пацијената са преломима и повредама за кућно и амбулантно лечење уз праћење процеса опоравка, него оних који захтевају болничко лечење.

Када су у питању грађани који су пали, али нису потражили стручну помоћ, доктор је упозорио да се повређени, уколико се дан или два после пада појави оток и интензивнији бол, морају јавити у дежурну ортопедску установу ради радиографије повреде и даље дијагностике.

Вучетић је оценио да млади повреде најчешће задобијају због непажње и журбе, као и због држања руку у дзеповима због чега је смањена покретљивост и ублажавање пада.

Истакао је да падови код млађих људи имају за последицу повреде и трауме већег интензитета.

У изјави за Тан‌југ Вучетић је посаветовао старије суграђане да не излазе напоље без преке потребе док траје поледица и упозорио младе да буду пажљивији.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести