ПРЕМИНУО УГЛЕДНИ ЕКОНОМИСТА СТОЈАН СТАМЕНКОВИЋ: Члан Савета гувернера Народне банке Србије умро у 89. години

Члан Савета гувернера НБС био је непрекидно у три мандата од 2012. године
Економиста
Фото: Printscreen RTS

У Београду је у 89. години преминуо Стојан Стаменковић, угледни економиста и члан Савета гувернера Народне банке Србије.

Стојан Стаменковић преминуо је рано јутрос у Београду. Члан Савета гувернера НБС био је непрекидно у три мандата од 2012. године.

У јавности је познат по својим прецизним анализама економских прилика у земљи и свету, посебно због способности да компликована економска питања представи једноставним језиком.

Углавном се бавио макроекономијом и био је ангажован у кабинету председника три савезне владе СФРЈ и СРЈ – Милке Планинц, Анте Марковића и Милана Панића.

Стојан Стаменковић, члан Савета гувернера Народне банке Србије

Стојан Стаменковић рођен је 1934. године у Пожаревцу. Дипломирао је на Природно-математичком факултету – Одсек за математику – 1964. године. Исте године започео је рад у некадашњој савезној влади као аналитичар у Одељењу за привредна кретања.

У периоду од 1982. до 1986. био је главни економиста у Кабинету премијера Савезне владе Милке Планинц, а у периоду 1983– 1984. заменик шефа југословенске делегације за преговоре са ММФ‐ом.

Од 1987. до 1989. обавља дужност директора Института за спољну трговину у Београду.

Године 1989. враћа се у Савезну владу и ради на припреми економских реформи у тиму премијера Анте Марковића (програм стабилизације).

Након почетка процеса распада бивше СФРЈ учествује у преговорима о преуређивању односа унутар Југославије, у групи која је радила на трећој глави овог документа (глава се односила на економска питања).

По стварању СРЈ, 1992. године, ради у Савезној влади на месту саветника за економска кретања и политику. По распуштању владе Милана Панића 1993. године искључен је из послова Владе и превремено пензионисан.

Од 1992. сарађује са Институтом економских наука у Београду, где покреће билтен „Месечне анализе и прогнозе” (МАП) у коме је радио као координатор, уредник и коаутор до краја 2003. године.

Од јануара 2004. до краја 2010. налази се на челу новог истраживања и месечног билтена „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ) који почиње да излази у Економском институту у Београду.

На позив Народне банке Југославије учествује на изради пројекција платног биланса Југославије за 2001. Исте године ангажован је као члан тима за припрему и вођење преговора с ММФ-ом о стендбај аранжману у јануару и марту 2001. године.

Као члан тима Народне банке Југославије учествује у преговорима с ММФ-ом у фебруару и марту 2002. у вези са склапањем трогодишњег продуженог аранжмана, као и у свим преговорима о ревизији тог аранжмана до његовог окончања 2006. године.

Такође, у својству експерта, ангажован је и у преговорима и ревизијама стендбај аранжмана 2009–2012.

Објавио је већи број анализа, студија, књига и радова. Био је редовни члан Научног друштва економиста, а од 2012. и Академије економских наука.

Био је дугогодишњи солиста АКУД "Бранко Крсмановић" са којим је наступао на сценама широм света. Неки од тих наступа, као онај у Карнеги Холу у Њујорку, овековечени су на грамофонским плочама америчких издавачких кућа.

Курир.рс/РТС/НБС/Економски институт Београд

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести