ПРЕТИ НАМ СУДАР ГРИПА И КОРОНЕ Kоји су симптоми и како препознати разлику

У свим домовима здравља широм Србије је почела вакцинација против сезонског грипа, а лекари упозоравaју да би корона и грип у наредном периоду могли да се сударе!

Др Александар Стојановић, директор ДЗ Палилула каже за „Курир” да је у преподневним сатима већ било доста пензионера који су дошли да се вакцинишу против грипа.

- На располагању је четворовалентна и тровалентна вакцина произвођача Торлак. Процедура је једноставна, грађани долазе код свог изабраног лекара на разговор и преглед, пријаве се за вакцину, сачекају и вакцинишу се. Препорука је да се прво заштите старији грађани, хронични болесници, грађани који имају нарушен имунитет, а онда и сви остали - истиче др Стојановић и додаје:

- Што се тиче ситуације са коронавирусом број заражених расте, али бар у нашем дому здравља ситуација није алармантна. Рецимо подаци од недеље показују да је од 47 тестираних 12 позитивних пацијената. Ковид амбуланту немамо, већ само амбуланту за респираторне инфекције. Што се тиче ширења ових вируса видећемо шта нас чека у наредном периоду и да ли ће нам доћи и сезонски грип и када.

Фото: Screenshot/Youtube/K1 Televizija - др Александар Стојановић

Иначе, сезона вакцинације против сезонског грипа траје од октобра до 31. марта.

Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић прогнозира за Курир да се може десити да се истовремено јаве две епидемије, али да чешће оне иду сукцесивно.

Фото: Screenshot/Youtube/Agelast

- Епидемије одређених вируса не воле да се сударају, могу ићи једна за другом, али може се десити и да буду паралелне. Док је пандемија короне била у јеку прве две године нисмо имали грип, прошле године је било случајева јер ковид није био доминантан. Може доћи до судара ериса и грипа, али ми не знамо у ком проценту је ова подваријанта омикорона заступљена код нас. Такође, не знамо да ли је присутна и друга подварината пирола - објашњава проф. др Радовановић и додаје:

- Свакако и једна и друга варијанта омикрона даје блаже клиничке слике, а и имамо појаву да су неки симптоми учесталији него раније.

Проф. др Радовановић подсећа да су код делта соја короне били доминантни симптоми губитак чула мириса и укуса, недостатак даха, бол у грудима.


Симптоми грипа

- малаксалост

- повишена телесна температура

- кијавица

- бол у грлу

- кашаљ

- цурење из носа


- Данас доминира бол у грлу, главобоља, кијавица и кашаљ, а могућа је и повишена телесна температура. Што се тиче грипа особа сезонски грип не може да добије више од пет пута у току живота.


Симптоми ериса

- бол у грлу

- главобоља

- кијавица

- кашаљ

- температура


Оно што је карактеристично за њега је да се симптоми брзо развијају, нагло почињу и особа са сат времена може да клоне, да осећа малаксало, да добије високу температуру... Ипак само лабораторијски налази могу да утврде да ли особа има ковид или грип.

(Дневник, Kurir.rs)

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести