Прокоп од данас главна железничка станица у Београду

БЕОГРАД: На српским пругама данас је почео да важи нови железнички ред вожње, а станица Београд центар у Прокопу постаје главна железничка станица за готово све возове у унутрашњем путничком саобраћају.

Из досадашње главне железничке станице Београд у унутрашњем путничком саобраћају од данас саобраћају само три пара возова између Београда и Новог Сада, док се читав међународни путнички саобраћај и даље одвија преко главне железничке станице Београд, објављено је на сајту "Инфраструктура железнице Србије".

У међународном путничком саобраћају највећа је новина да ће воз између Београда и Солуна по новом железничком реду вожње сада саобраћати сваки дан, док ће између Београда и Софије саобраћати током летње туристичке сезоне, од 15. јуна до 17. септембра 2018. године, а у осталом делу године саобраћати на релацији Димитровград - Софија.

Доста измена у организацији саобраћаја биће и у систему београдске градске железнице БГ Воз. 
По новом реду вожње, након што БГ Воз почне да саобраћа до Ресника, у Реснику је планирана веза возова из система београдске градске железнице и возова из унутрашњег саобраћаја, који саобраћају на релацијама за и из Ниша, као и за и из Ужица.

У станици Батајница планирана је веза возова из система БГ Воза са возовима из унутрашњег саобраћаја који саобраћају за и из Шида, односно за и из Новог Сада и Суботице, док је у станици Панчевачки мост планирана веза возова из система БГ Воза са возовима из унутрашњег саобраћаја који саобраћају из и за Вршац, као и из и за Зрењанин.

Нови ред вожње важиће до 8. децембра 2018. године.

Инфраструктура железница Србије је у нови ред вожње ушла са 160 километара пруга на којима је брзина возова повећана на 80 - 120 километара на сат и смањеним дужинама лаганих вожњи за 50 километара, захваљујући свеобухватним пројектима модернизације и реконструкције железничке инфраструктуре у Србији.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести