Протест против рата у Украјини: Ово није руски већ Путинов рат

БЕОГРАД: У центру Београда данас је у 15 сати почео још један у низу протеста против рата у Украјини, у организацији покрета "Руси, Украјинци, Срби и Белоруси против рата", а учесници скупа су поручили да то није руски већ Путинов рат и да се надају да ће наредна година бити без рата.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

 "Мир Украјини Слобода Русији", "Стоп ратном лудилу", само су неки од транспарената који су Руси, Украјинци, Срби и Белоруси заједно носили уз плаво-беле заставе које су постале симбол антиратних протеста у Русији током руско-украјинског рата и пре свега симбол уједињења људи за мир. Након краћег говора кренули су у антиратну шетњу централним градским улицама преко Теразија до Славије и потом до Амбасаде Русије... Већи број грађана окупио се на Тргу републике, у 15.30 часова, а уз песму Ђорђа Балашевића - "Само да рата не буде", организатори су изразили жељу да наредна 2023. година буде без рата. "Ово није руски рат ово је Путинов рат - не води се у име руског народа", рекао је Пјотр Никитович један од организатора протеста.

Учесници скупа су подсетили на страдања у рату, али и на чненице да је просецна узраст погинулих 29 година, и да је за 10 месеци 400 деце убијено. Никитович је додао да добијају претње али да би била срамота да се плаше када знају да људи гину, указујући и на то како пролазе руски опозиционари, којима прете затвором. Додао је да се широм Русије људи боре против рата, да је антиратни покрет јак. "Милион Руса отишло је из земље од почетка рата и већина помазе Уукрајинцима. Тај покрет је сваки дан све јачи", рекао је он и изразио жаљење што се велики део тих антиратних активности добро не види.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести