Расписан конкурс за 1000 младих доктораната

БЕОГРАД: Први пут након седам година расписан је конкурс којим се системски омогућава пријем 1.000 младих доктораната на научноистраживачке пројекте које финансира Влада Србије преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, речено је данас на конференцији за новинаре у Влади Србије.
doktorat/pixabay
Фото: pixabay/doktorat

Они ће моћи да конкуришу на један од 776 пројеката.

Рок за подношење пријава је 16. март ове године, а право да се пријаве на конкурс имају држављани Србије до 30 година старости, који су током студирања имали просечну оцену девет.

Позив је отворен за све студенте докторских академских студија за укључивање у текући циклус истраживања.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је циљ Владе да задржи младе истраживаче у земљи, али и да покуша да врати наше докторанде из иностранства.

Она је рекла да је понуђен одређени број места за истраживаче који су докторирали у иностранству, а желе да се врате у Србију.

Расписивање овог конкурса је, према њеној оцени, "велики дан за науку у Србији, али је само почетак свеобухватније иницијативе". Она је додала да је Влада значајно повећала улагање у науку у 2018. години, и то за 15 одсто.

Брнабић је навела да је циљ да се ове године уведе Национални фонд за науку и додала да је у децембру прошле године за то издвојено 400 милиона динара.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да се ради нов Закон о научноистраживачкој делатности, којим је планирано формирање Националног фонда за науку.

Директор Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" Павле Павловић рекао је да се дуго чекало на расписивање оваквог конкурса.

"Након седам година у прилици смо да обновимо научни кадар у институтима", рекао је Павловић и оценио да ће нов Закон о научноистраживачкој делатности много боље дефинисати овај сегмент.

Student
23.03.2018 • 07:56
Ko se ovde podrzava?
Student
23.03.2018 • 07:56
Podrzavate 'doktorante' sa privatnih fakulteta ovim konkursom?! Sramota!
EUR/RSD 117.4598
Најновије вести