Мале количине воћа у личном пртљагу могу да се унесу у ЕУ

БЕОГРАД: Европским прописима, који су ступили на снагу 14. децембра, ипак је допуштено уношење у земље ЕУ малих количина воћа и поврћа у личном пртљагу, а мађарске власти већ су одредиле да то представља количину до пет килограма.
jabuke
Фото: pixabay.com

У складу са новим ЕУ прописима о успостављању новог режима здравља биља на њиховој територији све врсте регулисаног биља и биљних производа, укључујући воће и поврће у личном пртљагу путника из свих трећих земаља, па и Србије, забрањени су за уношење на територију ЕУ - осим ако је за њих издат фитосанитарни сертификат, саопштило је данас Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Министарство је саопштило да је европским прописима прецизирано да се забрана неће односити на мале количине биља и биљних производа које ЕК буде утврдила у складу са посебним процедурама.

Воће и поврће до пет килограма у личном пртљагу путници ће ипак моћи да унесу у Мађарску само преко граничних прелаза, јер су надлежни органи те чланице ЕУ одлучили да, за сада, за ту количину фитосанитарни сертификат није потребан.

До доношења нових ЕУ прописа који ће дефинисати изузећа у складу са процењеним ризиком у погледу малих ''количина'', молимо грађане да поштују ову одлуку Европске комисије приликом преласка границе са другим земљама ЕУ, апеловало је Министарство пољопривреде.

Фитосанитарне прегледе пошиљака биља и биљних производа и издавање фитосанитарних сертификата на подручју

Републике Србије обављају Пољопривредне стручне и саветодавне службе (ПССС) чији контакти су на сајту Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, па им се грађани могу обратити, наводи се у саопштењу.

Прописима ЕУ, од 14. децембра, путници из Србије у личном пртљагу на њихову територију без фитосанитарних сертификата могу уносити плодове банане, ананаса, кокоса, урми и малајског дрвета Durio zibethinus.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести