Садња српских шљива у јапанском граду Хофу на Сретење

БЕОГРАД: На Сретење, поводом Дана државности Републике Србије, челници јапанског града Хофу, одлучили су да засаде српске шљиве у дворишта свих 28 школа на територији тог града, саопштило је Удружење Адлигат. 
sljiva
Фото: Dnevnik.rs

Шљиве су садили ђаци школа у Хофу. 

У школи "Саба", која има пријатељске односе са ОШ "Свети Сава" из Сремске Митровица, шљиве је засадило 67 првака ове школе који су са собом цео дан носили српске заставе.

Засађивању шљива придружио се и градночелник града Јатука Икеда, председник скупштине града Хофу Манабу Матсумура, начелник управе за просвету Минору Ејама, додаје сеу саопштењу. 

Они су, заједно са школарцима, узели лопате и саднице српских шљива у руке и тако прославили Дан Србије.

Како се наводи у саопштењу, град Хофу у Јапану воли Србију као ретко који град на свету и током Олимпијских игара идуће године биће домаћин српским одбојкашица. 

Како у Јапану све мора бити планирано и до танчина савршено, припреме за дочек 2020. године увелико су у току. 

Да би показали љубав према Србији, Јапанци су широм града поставили банере и рекламе са српским заставама, а у њиховом научном музеју у току је изложба о Николи Тесли. 

На железничкој станици посетиоце дочекују рекламе које говоре о пријатељству Јапана и Србије. 

Виктор Лазић, председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, који је недавно био у посети граду Хофу ради даљег унапређивања српско-јапанског пријатељства, каже да сви у Србији треба да уче од Јапанаца. 

"То је прави начин прославе нашег државног празника - радом и сађењем дрвећа! Град Хофу планира да укупно засади више од 300 српских шљива широм града... Нисам чуо за лепши начин прославе пријатељства два народа", казао је Лазић. 

Пријатељство Србије и града Хофу покренуо је господин Тадаши Нагаи, члан Адлигата и председник Друштва Србија-Јапан, дугогодишњи јапански дипломата и бивши амбасадор Јапана у Србији, који одлично говори српски језик, почасни је грађанин Београда, одликован за унапређење односа две земље. 

Током његовог мандата, Јапан је Србији упутио донације у вредности већој од 300 милиона евра. 

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести