Шарчевић: Главни сам кривац што је вршњачко насиље видљивије

Једна од главних вести последњих недеља која је изазвала доста реакција и осуда јавности била је вршњачко насиље. Због тога су реаговали и синдикати просвете и Форум београдских гимназија чији представници су се састали са ресорним министром. Која је најбоља превенција и заштита деце и шта држава планира да уради како би вршњачког насиља било мање?
mladen sarcevic, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

Током састанка са синдикатима просвете, Младен Шарчевић је рекао да "вршњачко насиље није у порасту, него је видљивије".

"Ја сам главни кривац што је то видљивије, јер је до сада тактика било да се што више прикрије и онда не знате колики је обим тога", изјавио је Шарчевић у Јутарњем програму РТС-а.

Додао је да у Србији није ништа другачије него у другим европским земљама.

Према његовим речима, све време се говори о наставницима, школи и директорима, али да се заборављају родитељи, као и да су они најодговорнији.

"Ја волим да са својим колегама поделим одговорност тако што ће установе, Министарство просвете и школе урадити свој део посла. С пуним правом очекујем да то уради и социјала, полиција, тужилаштво и сви други друштвени органи. Ми имамо међувладин тим са шест министара који се баве овом темом", истакао је министар просвете.

Као одговор на вршњачко насиље, Шарчевић је навео увођење једносменског рада кроз целодневни боравак деце у школи.

"Када је дете цео дан изложено педагозима, добрим садржајима, спорту, информатици, изради домаћих задатака, ручку - тада нема прилику да се бави лошим стварима", каже Шарчевић.

Тај концепт ће ускоро почети да се примењује на територији града Ужица.

Нагласио је да случај вршњачког насиља мора да се пријави школској управи, локалној инспекцији или тиму за насиље.

"Имамо 74 спољна сарадника који су вешти људи у тој области. Они раде по терену. Сада формирамо једну јединицу заједно са УНИЦЕФ-ом - то су нове мере, где ћемо да формирамо општинске савете родитеља. То смо пре две године започели и питање је што локалне средине нису одреаговале", рекао је Шарчевић.

У петак 8. новембра обележава се Дан просветних радника. Министар просвете честитао је празник свим колегама у образовном систему и навео да ће се прослава одржати у Пожаревцу - град у коме су, како каже, све установе организоване тако да имају ђачке компаније и ученичке задруге.

(РТС)

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести