Сен Ло: Младе у Србији мучи ''квака 22''

БЕОГРАД: У Србији је, према подацима УНИЦЕФ-а од 2011.до 2016. број деце смањен за скоро 40.000 и укупан број становника ће се до 2041. смањити на 5,5 милиона, а директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло каже за Танјугу да младе у нашој земљи по питању рађања деце мучи ''квака 22''.
Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo Foto:
Фото: mpravde.gov.rs

Сен Ло је рекао да све више младих брачних парова у Србији има мањи број деце или уопште нема деце."Прва њихова реакција је да покушавају да обезбеде бољу будућност пре него што почну да размишљају о томе да имају децу, што може бити квака 22 (затворен круг)".

"Квака 22" је ситуација у којој појединац мора да испуни одређени предуслов како би постигао одређени циљ, а да би испунио тај предуслов мора да постигне жељени циљ.Парадокс је назван ''квака 22'' по истоименом роману Џозефа Хелера из 1961. који описује бесмислене бирократске препреке у Другом светском рату.

Сен Ло каже да се баш тако може описати ситуација у Србији по питању младих и рађања."Зато се понекад предуго чека и онда буде прекасно. Друго, младе треба охрабрити да рано заснују породицу, али да би се то десило морају да обезбеде себи бољу будућност".Како каже, да би се то догодило економија мора да бележи раст и млади треба да имају поверење у привреду земље.

Други елемент је, према његовим речима, да Србија треба да има одговарајућу политику према миграцијама односно боље управљање миграцијама."То је процес охрабривања оних који желе да оду да, ипак, остану у земљи, уз обећање да ће имати бољи посао и бољу будућност, као и да се они који су отишли врате кући".

Наводи да Србија сада може, попут Аустралије, Канаде и Немачке, да привуче таленте из других земаља да дођу у Србију - ако ваша економија доживљава бум, можете да апсорбујете људе из других земаља, па онда да имате и оне који долазе.Саговорник Танјугу је рекао да је зато потребна јака економија и образована радна снага.

"Да би сваки српски радник могао да развије свој пуни потенцијал, да би могао да има квалитетан учинак који ће му обезбедити високовредан посао, а не посао мале вредности", нагласио је Сен Ло.Сен Ло сматра да су људи највећи капитал и да су управо деца стуб раста економије.

Навео је да кумулативни годишњи губитак БДП-а произилази из чињенице да Србија има 1,8 милиона људи без средње школе и да износи од 4,5 до 7,5 одсто БДП-а.Упозорио је ниједна земља неће моћи да се такмичи у светској економији ако више не уложи у своје становништво, а посебно у децу.

УНИЦЕФ предлаже Србији да се више улаже у образовање младих имајући у виду да је 30 одсто ученика од 15 година и даље функционално неписмено.
"Свако дете које напушта образовање без стицања дипломе средње школе државу кошта између 40.000 и 70.000 евра, јер губи приход од пореза и мора више да улаже у социјална давања", кажу у УНИЦЕФ-у.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести