Сеничић: У суботу почиње сезона у Грчкој ноћас се отвара Евзони

БЕОГРАД: Туристичка сезона у Грчкој почиње у суботу, 15. маја, ноћас се отвара гранични прелаз Евзони и за наше грађане и све тече онако како су грчки званичници и раније наговештавали, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић.
aleksandar senicic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Он наводи да ће поједини детаљи бити обелодањени данас када се очекује објављивање новог броја Службеног гласника Грчке.

"Очекујемо да се у њему објави која је то старосна граница за децу, од које она, када путују са родитељима не морају да имају никакву потврду. Раније смо се договарали да та граница буде 10 година, а да ли је то и прихваћено знаћемо током дана, када грчки Службени гласник буде објављен", објашњава за Танјуг Сеничић.

Наводи да су јуче грчки премијер и министар туризма опет поновили да прихватају наше сертификате о вакцинисању, да они који нису вакцинисани у Грчку могу ући са негативним пи-си-ар тестом као и да ће прихватати антигенске, тзв. брзе тестове.

Сеничић истиче да се још разматра да ли ће моћи да послужи и потврда о томе да је неко преболео ковид. У наредном периоду би требало да се зна и која врста потврде би евентуално могла да важи.

Суштина је да ће они који нису вакцинисани, а прележали су ковид, под условом да од тада није прошло више од шест месеци, с потврдом о томе вероватно моћи да путују по Европи.

"То је и препорука Европске комисије како би се подстакла путовања. Наш нови зелени сертификат који сада можемо да скинемо са е-управе је такав да обједињује све тестове на једном месту, па ће се ономе ко је радио ПЦР тест и био позитиван у неком тренутку то појавити на зеленом сертификату", објашњава Сеничић.

Додаје да је ипак најједноставније да су људи вакцинисани, јер све већи број земаља прихвата сертификате о вакцинацији.

Србија је направила и додатне договоре о признавању сертификата о вакцинацији са неким земљама, као што је Мађарска, Уједињени Арапски Емирати, Турска, а преговара се са Тунисом, Египтом, што према речима саговорника Танјуга вакцинисаним људима даје могућност да лакше путују.

Када је реч о ситуацији у Грчкој, Сеничић каже да су све мере ублажене, остала је само забрана кретања од неколико сати у току ноћи, али да се очекује да и она буде укинута током следеће седмице.

"Све остало је релативно нормално, маске се носе само у затвореном простору, плаже нормално раде, као и баште ресторана и кафића", каже Сеничих.

Додаје да се први масовнији поласци туриста очекују поцетком јуна, а у јуну, када, бар што се тиче наших туриста почиње права сезона, ваља очекивати да се у Грчкој понашамо као и у Србији.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести