Сеоска учитељица из Србије међу 50 најбољих на свету

БЕОГРАД: Наставница Основне школе „Милан Ракић“ из Мионице Жељана Радојичић Лукић, ауторка пројекта  „Чаробно село“, једна је од 50 финалиста награде „Глобал тичер“ за 2018. годину.
zeljana radojicic lukic
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи, реч је о једној од највећих наставничких награда у свету, коју додељује Варки фондација „изузетним професорима који су дали велики допринос професији“.

У биографији Жељане Радојичић Лукић, објављеној на сајту награде „Глобал тичер“, истиче се да је она бивша избеглица и да предаје у руралној средини, преноси Б92. 

Прво је организовала пројекат сређивања једне старе и неопремљене учионице, коју је „претворила у учионицу из снова“, да би након тога 2011. покренула пројекат „Чаробно село“, додаје се на сајту. 

То је мотивисало родитеље да се не преселе у велике градове, већ да са својом децом остану у руралној средини и схвате да креативне акције могу да побољшају квалитет живота и образовања, наводи се на сајту награде „Глобал тичер“.  

У пројекту „Чаробно село“ ученици и наставници су заједничким снагама радили на развијању знања и вештина кроз интегративни приступ. 

Како се наводи, деца су под отвореним небом учила у креативним радионицама, а професори су били обучени као виле из словенске митологије.     

Деца су, такође, учила о обновљивим изворима енергије, астрономији, метеорологији, правили су баште у којима су садили поврће... 

Окружење из бајке мотивисало је децу да лакше упију знање, наводе из „Глобал тичера“, истичући да је током шест година кроз пројекат „Чаробно село“ прошло више од 15.000 деце, 2.000 наставника и више од стотину студената. 

Након проглашења „50 најбољих наставника света“, Радојичић Лукић у саопштењу наводи да „успех не пада са неба и да се за њега свако од нас мора борити својим радом“, те је објаснила да се и сама суочавала са препрекама у каријери, које је претворила у прилике и, на крају, „крунисала овим успехом“. 

Истакла је да је реч о највећој наставничкој награди на свету, „која је у рангу Нобелове награде“. 

Наставницима широм света поручила је да верују у себе, да не посустану у кризним ситуацијама и да сваку препреку „својим радом и вером претворе у прилику за успех“. 

А успеси, успеси пријају и зато тежите да постигнете онај успех који ће вас лично учинити задовољним, без обзира на величину тог успеха, поручила је  Радојичић Лукић, на крају саопштења потписана само као „сеоска учитељица“. 

Награду „Глобал тичер“, у износу од милион долара додељује Варки фондација „изузетним професорима који су дали велики допринос професији“, а добитница из 2017. је Меги Мекдонел из Канаде. 

Радојичић Лукић била је в. д. помоћника министра просвете док је на челу тог министарства био Срђан Вербић, а добитница је и Светосавске награде и Најбољих едукатора Србије.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести