Скупштина усвојила Закон о Хиландару: Подршка наслеђу на Светој гори

Када прође осам дана од објављивања у “Службеном гласнику РС”, на снагу ће ступити Закон о очувању културног и историјског наслеђа светог манастира Хиландара којим се дефинише начин и обим подршке коју ће Србија пружати из државног буџета.
Manastir_Hilandar15-NStojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Како је наведено у закону који је у четвртак усвојен у Народној скупштини, биће формирана посебна Комисија за манастир Хиландар која ће учествовати у спровођењу свих активности Владе Србије усмерених на очување Хиландара, док је за помоћ Хиландару у 2021. години одређен износ од 360 милиона динара. 

Дан након усвајања закона одржана је и онлајн конференција “Хиландар, историја и будућност” коју је у партнерству са Министарством културе и информисања Републике Србије организовала  компанија “Color Media Communications”.

Конференција “Хиландар, историја и будућност” посвећена је превасходно значају овог манастира, како за српску културу и духовност, тако и за светску баштину. Шта садржи Закон о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар, на који ће начин Србија пружати подршку и помоћ манастиру, значај Хиландара у историји Српске цркве и српског народа биле су неке од тема конференције које су кроз уводна обраћања и два панела обрадили представници Министарства културе и информисања, представници Завода за заштиту споменика културе, архитекте, писци, историчари, представници Задужбине манастира Хиландар, професори и многи други.


Финансирање храма се подиже на виши ниво

До деведесетих година 20. века манастир није био у завидном стању, и то је прекретница када почиње период његовог оживљавања. Обележавањем 800. годишњице 1998. године почиње другачији однос и другачији начин финансирања, а од 2000. финансирање се, до дан данас, одвија систематски и на задовољавајући начин, а новим Законом је финансирање подигнуто на виши ниво, сматра Мирко Ковачевић, главни архитекта обнове Хиландара.


Према речима проф. др Дубравке Ђукановић, директорке Републичког завода за заштиту споменика културе, обнова манастирског комплекса која је почела у мају 2006. године још увек траје.

- До данас је грађевински обновљено око 80 посто оштећених објеката и претпоставка је да би радови могли бити завршени најраније 2023. године.

Обим ове обнове управо говори о значају подршке државе Србије свим радовима на обнови манастира Хиландар и очувању свих драгоцености које он чува. С обзиром да се сви радови на Хиландару спроводе под строгим конзерваторским принципима, посебан изазов је било увођење савремене инфраструктурне опреме и инсталација, од водовода, канализација, електроинсталација, телекомуникација до противпожарних система заштите, а све уз услов да манастирске грађевине задрже свој аутентичан изглед - истакла је Ђукановић.

Нико Перковић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести