Стероиди штетни и нелегални, а у слободној продаји

БЕОГРАД: Скоро по целом Београду могу се видети леци којима се рекламира продаја стероида, са бројем телефона и веб адресом, уз назнаку да се "наручују Вајбер поруком, а шаљу брзом поштом", могуће их је наручити и преко више адреса на интернету, а све то је апсолутно нелегално, каже директорка Антидопинг агенције Милица Вукашиновић - Весић.
steroidi tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Веб стране које се баве продајом стероида активне су, препоручују "најбоље производе", односно стероиде, анаболике, пептиде, хормоне раста, имају таблете, ампуле и у ценовном распону су од 29 до 80 евра.

Оглашавање продаје и продаја стероида апсолутно није легално, објашњава Вукашиновић Весић за Танјуг и каже да је то регулисано Законом о спречавању допинга у спорту.

"Чланови 38 и 39 тог закона кажу да омогућавање коришћења допинг средстава подразумева затворску казну од шест месеци до 10 година, као и да производња и стављање у промет, односно продаја забрањених допинг средстава подразумева казну од шест месеци до 12 година", каже Вукашиновић Весић.

Стероиди су практично вештачки хормони који су, наглашава, врло штетне супстанце, веома лоше за здравље, нарочито младих људи, а после њиховог коришћења, указује, може доћи до врло озбиљних последица по здравствено стање.

"Између осталог, може да дође и до срчаног удара, карцинома јетре, различитих психоза, а то, је наравно опасно и није препоручљиво никоме. Свакако никада никоме ни у каквој ситуацији не бисмо препоручили никакве стероиде, веома су штетни по здравље, а у неким ситуацијама заиста могу довести до изненадне срчане смрти", изричита је директорка Антидопинг агенције.

Фото: Милица Вукашиновић Весић, фото: Танјуг (Видео)

Каже да не зна да постоји "паметно" коришћење стероида, јер су у питању веома штетне супстанце које, пре свега, користе они који желе "брзо да постигну резултат", јер, постоји тај "императив лепог развијеног мушког и женског тела".

"И из тог разлога се прибегава стероидима - због брзог резултата и што лепшег изгледа, али, а после њиховог коришћења, може доћи до врло озбиљних последица по здравствено стање", каже Вукашиновић Весић.

Стероиди у Европи и свету такође нису дозвољени, објашњава и каже да се "апсолутно хапсе" људи који прозводе, "дилују", продају, стероиде, тако да се та регулатива не разликује између наше земље и света.

Према њеним сазнањима, стероиди пре свега улазе у земљу, увозе се, док, нема информација да се производе код нас.

Каже да наша полиција озбиљно приступа том проблему, постоје велике заплене допинг средстава, а да је њена Агенција практично консултант у тим ситуацијама, јер је једина у земљи која може да каже за нешто што је заплењено, да ли је допинг средство, стероид и тако даље...

У том смислу, како каже, Антидопинг агенцију консултују, а такође, сазнања до којих дођу у Агенцији и информације које добију са терена, скупљају на једно место и прослеђују Служби за борбу против организованог криминала (СБПОК-у).

"То су законски регулисане ствари. Оглашавање и продаја стероида апсолутно је забрањено", рекла је Вукашиновић Весић.

Каже да се у њеној Агенцији потенцира на томе да спортисти и рекреативци кроз храну могу да унесу све што им је неопходно, уколико се добро, исправно и квалитетно хране, а да се евентуално у случајевима где се открију недостаци, веома пажљиво препоручују суплементи, али никоме ко је млађи од 18 година.

Антидопинг агенција Србије, како каже њена директорка, у могућности је да у акредитованој лабораторији у Келну изврши тестирања одређених суплемената и лекова, за које произвођач или увозник жели да добије маркицу "Допинг фрее", која се односи на тестирање одређеног производа на анаболике и стимулансе.

Те две групе допинг средстава, објашњава Вукашиновић Весић, које потенцијално могу да се нађу у неком суплементу - тестирају се и након тога, уколико прођу, издају се маркице "Допинг фрее" на одређену серију производа, која онда стоји на њима, како би корисници знали да су безбедни.

"Али, свакако никада никоме ни у каквој ситуацији не бисмо препоручили никакве стероиде, веома су штетни по здравље", јасна је Вукашиновић Весић.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести