Студенти са инвалидитетом УНС на  рехабилитацији у “Бањи Кањижа”

Пројекат Новосадског удружења студената с инвалидитетом “Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом”, који суфинансира Покрајински секратаријат за високо образовање  и научноистраживачку делатност АП Војводине, трећу годину реализује се у Специјалној болници за рехабилитацији “Бања Кањижа” у Кањижи.
1
Фото: Dnevnik.rs

Студенте с инвалидитетом, њихове пратиоце и едукаторе, као и домаћине у “Бањи Кањижа” посетио је ресорни покрајински секретар професор др Зоран Милошевић, нагласивши да је кањишка установа право место које сублимира интересе студената и Покрајинске владе, јер је највећи морални изазов препознати оне који су увелико себи помогли и кроз овај програм рехабилитују своје снаге и помажу не само себи, него и онима који ће већ сутра бити студенти Новосадског универзитета.

Нажалост, због пандемије преполовљен је укупан број студената са инвалидитетом који се очекивао да ће доћи, па се позиву уместо њих 16, одазвало седам студената с пратиоцима. Ипак, остало се при планираном едукативном и културном програму. Како је нагласио покрајински секретар Милошевић, договорено је да осам студената и њихових пратилаца уместо предвиђених 10 дана од 31.јула до 9. августа, остану у “Бањи Кањижа” још 10 дана.

- Разлог је једноставан, терапија им прија и 20 дана боравка је сигурно нешто што ће памтити због дружења и укупног опоравка, а и због дивних људи у “Бањи Кањижа” који показују сву своју професионалност и велику љубав и посвећеност да овај пројекат буде део њиховог престижа, јер они то успешно раде већ три године, а надамо се да ћемо то радити и убудуће. Ови студенти су увелико себи помогли, њихове породице су учиниле велики напор, ми смо ту да им помогнемо да су они део наше креативне заједнице који ће помагати не само себи, него и другима - рекао је Милошевић.

Уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научнотехнолошку делатност трећу годину реализује се пројекатРехабилитација и лечење студената с инвалидитетомНовосадског удружења студената с инвалидитетом

Милошевић је додао да ће студенти са инвалидитетом сигуран сам да ће бити део препознатљивости Новосадског универзитета и потпуне интеграције свих креативних људи који желе да кроз своје образовање граде модерну и успешну Србију.

Фото: Dnevnik.rs

За овај пројекат Покрајински секретаријат је издвојио 1,6 милиона динара, али ресорни секретар Зоран Милошевић напомиње да је новац у другом плану.

- Спремни смо да издвојимо онолико новца колико има добрих пројеката. Много је вредније њихово задовољство и што стварамо потребе и мотиве код студената који тек долазе на Новосадски универрзитетм, да се укључе у овај вид рехабилитаицје, рекреације и оснаживање, да истрају на том путу који је заиста тежак, имајући у виду колико је некада студентима са инвалидитетом заиста тешко да пређу неке баријере и остваре комуникацију. Уверен сам да на овај начин граде оно дрво испод кога ће уживати бројни студенти који ће се храбро носити са својом одлуком да се образују и постану део наше креативне заједнице - каже Милошевић.

Председница Новосадског удружења студената са инвалидитетом Ана Илић наглашава да је важно то што се овај пројекат не гледа искључиво као на једноставно финансирање, него као на прилику да кроз интеракцију са студентима с инвалидитетом остваре нешто што могу применити у даљим контактима с особама с инвалидитетом и особама без инвалидитета.

- Овај пројекат је једна врста одступнице и пример добре праксе за неке будуће пројекте који ће довести до тога да се особе с инвалидитетом, које се сматрају за осетљиве групе неће више сматрати осетљивим групама, него ћемо сви у суштини бити групе осетљиве на неравноправност, дискриминацију и неправду - рекла је Ана Илић.

- Терапије ми много значе, примећујем напредак у свом здравственом стању и имам више снаге. Поред терапије, учешћа у креативним радионицама и културном програму, у слободно време шетамо у парку, дружимо се и идемо до града, уз поштовање свих мера - каже студенткиња прве године музичке педагогије на Академији уметности у Новом Саду Кристина Јевтовић.

Директорка Специјалне болнице за рехабилитацију „Бање Кањижа“ Снежана Аyић указује на то да студенти у оквиру овог пројекта бораве на рехабилитаицји и лечењу, а поред тога имају и богат културни програм. Она је додала да услед епидемиолошке ситуације, поштујући све прописане епидемиолошке мере, у кањишкој установи студенти са инвалидитетом и сви корисници услуга су безбедни, јер су предузете све неопходне мере да боравак и рехабилитацију, а изразила је велику захвалност Покрајинском секретаријату и Новосадском удружењу студената са инвалидитетом што су установи указали поверење, да буду део њиховог пројекта.

- У плану је да и убудуће улажемо у приступачни туризам, пре свега опремањем смештајних јединица које су прилагођене свима с посебним потребама. И локална самоуправа општине Кањижа улаже у инфраструктуру која је прилагођена особама с посебним потребама, па у читавом граду имамо добре прилазе паркинзима, продавницама, апотекама и шеталиштима. Наша среидна и установа је сигурна дестинација у туристичкој понуди у време када смо суочени са епидемијом - каже директорка Снежана Аyић.

М. Митровић 

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести