Сутра конкурси за упис у војне школе, трају до 31. марта

БЕОГРАД: Војна академија, Медицински факултет Војномедицинске академије, Војна гимназија и Средња стручна војна школа сутра ће званично отворити конкурсе за упис нове генерације кадета и ученика, саопштило је Министарство одбране.
konkursi
Фото: Tanjug

У школској 2021/2022. години Војна академија примиће укупно 210 кадета на студијске програме основних академских студија ­- Копнена војска, Војно ваздухопловство, Војноелектронско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите, Војномашинско инжењерство, Војносаобраћајно инжењерство и Логистика одбране.

Медицински факултет ВМА уписаће у најмлађу класу интегрисаних академских студије медицине 40 кадета.

Кандидати који испуне опште и посебне услове конкурса за Војну академију и Медицински факултет ВМА биће упућени на селекцију.

Први део селекције подразумева пријемни испит, који обухвата проверу знања из математике за кандидате за Војну академију, односно биологије и хемије за будуће кадете медицине.

Проверу физичких способности морају проћи сви кандидати, а њој ће приступити само они који остваре барем минимални број бодова на провери знања из математике, односно биологије и хемије.

Други део селекције обухвата психолошку и медицинско-здравствену процену на коју се позивају кандидати, почевши од најбоље рангираног након првог дела селекције, па све до попуне потребног броја кандидата.

Војна гимназија ове године уписаће 80 ученика у први, док ће по пет ученика из грађанства добити прилику да се придруже војним гимназијалцима друге и треће године.

Нова класа ученика Средње стручне војне школе - „1.300 каплара” бројаће 60 ученика на следећим смеровима: Телекомуникације и информатика, Јединице за електронска дејства, Ваздухопловно-технички смер, Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства и Ваздушно осматрање и јављање.

Селекција за Војну гимназију, поред провере физичких способности и здравствених прегледа, подразумева и тест из математике и српског језика, док ће њихове колеге за Средњу стручну војну школу, уместо српског, полагати физику.

Дипломци Војне академије и Медицинског факултета бивају произведени у чин потпоручника Војске Србије и добијају одговарајућа стручна звања у односу на смер који су завршили.

Матуранти Војне гимназије имају обавезу да крену стопама својих старијих колега и школују се за академска звања, док они који заврше Средњу стручну војну школу, после четири године добијају чин водника и почињу своју професионалну војну службу.

Пођеднако право конкурисања имају оба пола, а резултати досадашњег школовања и селекције биће пресудни за одлуку ко добија могућност да упише неку од војних школа. Школовање је бесплатно, као и смештај, уџбеници и здравствена заштита.

Уз врхунско образовање стичу се бројне вештине, ту су могућности бављења спортом, активности у разним секцијама, дружење. Војни позив подразумева стално усавршавање и напредовање у каријери. И јединствен осећај части за служење отаџбини и свом народу.

Зато - прихвати изазов. Пријави се!

Конкурс за упис отворен је до 31. марта, а са детаљима се можете упознати на следећем линку http://www.mod.gov.rs/konkursi-za-upis-u-vojne-skole, наведено је у саопштењу.
 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести