Сваки грађанин добија тачну адресу са називом улице и бројем

БЕОГРАД: Према подацима Министарства унутрашњих послова, пре покретања система адресног регистра, 3.028.020 грађана имало је пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја, од чега је 2.676.898 грађана пријављено на адресама за које није одређен ни назив улице. 
Adresni registar,  Republički geodetski zavod  Foto: RGZ
Фото: Адресни регистар, Републички геодетски завод Фото: РГЗ

Адресни регистар садржи податке о називима улица и кућним бројевима и један је од кључних државних регистара, а уз помоћ овог система, сваки грађанин у Србији имаће тачно одређен назив улице у којој станује и одређени кућни број. 

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствоваће сутра презентацији апликације у оквиру система адресног регистра у Српско-корејском центру* где ће разговарати и са младим геодетама који раде на изради елабората, саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима. 

У адресном регистру Републике Србије на поцетку прошле године евидентирано је 54. 859 улица, а након ажурирања адресног регистра, утврђено је да Србији недостаје још 66. 480 улица. За пројекат адресног регистра издвојено је раније око пет милиона евра. Републички геодетски завод (РГЗ) у децембру 2018. године израдио је елаборате уличних система у свим градовима и општинама у Србији.

Непостојање централизованог адресног регистра у прошлости је проузроковало много проблема. Јавне институције и службе су водиле сопствене регистре адреса и онда би се подаци о становању грађана разликовали у зависности од институције или установе. 

Адресни регистар садржи податке о називима улица и кућним бројевима и један је од кључних државних регистара поред Централног регистра становништва, Регистра привредних друштава и регистра непокретности. 


*Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије саопштила је да се отказује догађај којем је сутра требало да присуствује премијерка Ана Брнабић - презентација апликације у оквиру система адресног регистра у Српско-корејском центру, као што је, према првобитној најави, стајало у вести емитованој у Танјуговом сервису.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести