СВАКО ДЕТЕ ИМАЋЕ СВОЈЕ МЕСТО У ВРТИЋУ Родитељи са одушевљењем дочекали ову вест, ПРОШИРЕНИ КАПАЦИТЕТИ за упис малишана у вртиће

УЖИЦЕ: “Много смо тога урадили у претходном периоду, када је реч о обезбеђивању додатних капацитета за боравак ужичких малишана у вртићима, а велики посао чека нас и током наредне године”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, после обиласка приватне предшколске установе “Коцкица”, у којој је тренутно 107 деце чији боравак град субвенционише са 80 одсто.
а
Фото: Рина

“Мени је драго што сам данас у овом простору, који се значајно изменио и проширио у односу на период од пре неколико година. Боравак деце у овој приватној предшколској установи, Град Ужице субвенционише са 80 посто, чиме је практично ова предшколска установа изједначена са Предшколском установом Ужице. То су наравно залужили дугогодишњим радом и константним проширењем капацитета. Пре тачно 5 година када су кренули са радом овде је било пет предшколаца, а данас их је 33. За дупло је увећан број деце и у осталим групама, чиме је град добио додатне капацитете за смештај малишана, рекла је градоначелница.

Уз захвалност граду на разумевању и подршци, Виолета Томашевић власница Предшколске установе “Коцкица”, истакла је да им субвенција коју град даје омогућава константно проширење капацитета и све квалитетнији рад са децом. Додаје, ова установа наставиће са даљим проширењем и унапређењем услуга које тренутно користи 107 деце подељених у три васпитне групе.

Овом приликом градоначелница Ужица је подсетила да су у претходном периоду капацитети Предшколске установе Ужице проширени у значајној мери.

“Поред адаптације простора у три ужичке школе и Омладинском културном центру у Севојну отварања нових вртића на Белој Земљи и у Карану и повећања субвенције приватној предшколској установи, завршили смо адаптацију простора у Кремнима, у току је израда пројектно техничке документације за отварање вртића у Злакуси и у току наредне године очекујемо и завршетак радова на објекту новог вртића у насељу Царина.

Поносни смо на све што је урађено, а сигурна сам биће задовољни и наши грађани када завршимо започето, јер на корак смо до укидања такозване листе чекања. Наравно жеља нам је да се деца рађају и да увек постоји потреба за новим капацитетима. То ће нам сигурно бити задатак који ћемо са задовољством решавати”, нагласила је градоначелница.

Према њеним речима једнака пажња посвећује се и постојећим објектима, па је енергетски саниран вртић “Полетарац”, а у току наредне године биће реконструисан и вртић “Невен”. Све котларице Предшколске установе конвертоване су на гас, а град субвенционише са 80 одсто трошкове боравка деце и омогућава потпуно бесплатан боравак у вртићима за треће и свако наредне дете у породици.

 

“Брига о људима а нарочито деци и младима приоритетан је задатак за наредни период па ћемо у складу са тим радити и даље на јачању подршке рађању и родитељству. Од 1. јануара као и претходне две године увећавају се износи за свако рођено дете као и накнаде мајкама трећег и сваког наредног детета. Увећавамо и износе поклон честитки за ђаке прваке као и стипендија за талентоване ученике и студенте. Све то радимо са намером да нам се рађа што више деце и да млади у њему виде место за живот, пословну каријеру и оснивање породице”, закључује градоначелница, којој су малишани из “Коцкице” уручили симболичне поклоне.

Од 1. јануара наредне године накнада за сваку новорођену бебу износиће 20 хиљада динара, накнада за мајке трећег и сваког следећег детета 65 хиљада динара док ће незапослене мајке трећег и сваког наредног детета добијати и додатних 65 хиљада динара. Свакој новорођеној беби следује и аутоседиште уз обезбеђену обуку за монтажу за родитеље у Црвеном крсту Ужице.

Рина

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести