Све више инвестиција у чисте енергетске технологије

БЕОГРАД : Председник Привредне коморе Војводине (ПКВ) Бошко Вучуревић отворио је данас други дан 11. Међународног форума о чистим енергетским технологијама под називом "Чиста енергија - шанса за све", у организацији Института за европске послове из Диселдорфа и Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду, а под покровитељством Скупштине АП Војводине и копокровитељством ПКВ.
vrsac vetropark3, tanjug zoran zestic
Фото: Tanjug

Пре почетка данашњих сесија, медијима се обратио председавајући Форума др Тихомир Симић који се захвалио ПКВ на великој подршци и традиционалној сарадњи. Одговарајући на новинарска питања, истакао је да ће велике ветроелектране подигнути потенцијал у домену снадбевања електричном енергијом, али ће, како каже, бити и стимуланс за друге да улажу.

"На нашу велику срећу, након десетак година, где се пуно говорило о обновљивим изворима енергије, о експлоатацији оних потенцијала са којима располаже Република Србија и земље региона, дошло је до једне мале експлозије инвестиција првенствено у домену чистих технологија - када су у питању расположиви ресурси коришћења енергије ветра, солара и мини хидроелектрана у оквиру хидропотенцијала. Јуче је министар Антић нагласио да се очекује око 800 мегавата у наредних годину и по дана из обновљивих извора енергије, што значи да можемо очекивати интензивне активности првенствено на простору Војводине када је у питању коришћење бомасе, биогаса и ветропаркови", појаснио је Симић.

Вучуревић присутнима је рекао да ПКВ препознаје значај одржавања Форума и подстицање дијалога и доношење конкретних мера за унапређење енергетске политике.

"Дужност свих нас, свих привредних субјеката је да своје пословање, односно производњу прилагоде чистим енергетским технологијама. Позитивних примера код нас има, а истакао бих примену пелета и брикета, као примарног горива у производњи и испоруци топлотне енергије. Одрживи енергетски развој је неминовност и Форум о чистим енергетским технологијама додатно ће покренути и унапредити већ постојећу сарадња и развој енергетике у земљама у региону", рекао је Вучуревић.

Град партнер овогодишњег Форума је Град Суботица, а данас су представљени пројекти у том граду, односно производња електричне енергије у процесу третмана отпадних вода, као и утицај начина регулације система грејања на енергетску ефикасност зграда, саопштено је из Кабинета председника ПКВ.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести