Текелијануму коначно враћен стари сјај

Обнова Текелијанума, једне од назначајнијих српских задужбина ван граница Србије, наког 10 година радова је свечано окончана свечаношћу у Великој сали ове задужбине Саве Текелије у Будимпешти.

У реконструкцију потпуно девастираног објекта који је пре нешто више од деценије враћен Епархији будимској Српске православне цркве Покрајинска влада уложила је 91 милион динара, и након опсежних грађевинских и рестаураторских радова објекат је опет потпуно функционалан за пријем гостију и смештај око 70 ђака Српске гимназије, те десетак студената из Србије и дијаспоре.

Владика будимски Лукијан нагласио је да је ово велики дан, не само за Србе у Мађарској, јер је Текелијанум уз Хиландар највећа српска задужбина. Без помоћи Покрајинске владе Будимска епархија тешко да би могла да обнови ово здање које је под заштитом мађарског државног завода за заштиту споменика културе, поручио је владика, истакавши да су и Мађари и Срби у Мађарској поднели тешке ране атеизма и комунизма.

- Једна од највећих и најтежих рана за нас била је закатанчен Текелијанум, а иза тог катанца призор као из хорор филмова. Од некада славног Текелијанума затекли смо пустош. Задужбина племенитог Саве Текелије била је расадник културе и духовности близу два века. Почео је дуг и мукотрпан посао, али сад поново долазе ученици, одавде одлазе на универзитете и даље усавршавање - рекао је владика будимски који је представницима Владе Војводине уручио монографије са графикама Текелијанума.

- Кроз Текелијанум су прошли многи знаменити Срби у историји. Сада када смо обновили ово здање очекујем да ће поново испод ових сводова се појавити нови важни велики песници, научници и књижевници - закључио је покрајински секретар за културу и информисање Славиша Грујић.

- Највећа културно-просветна институција српског народа ван простора Балкана у срцу Будимпеште деценијама је било запуштено и заборављено. Реконструисали смо га у потпуности, вратили му стари сјај и он ће и данас бити једно од најелитнијих културних институција у Срба уопште - рекао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић. Он је истакао да се реконструкција Теклијанума може назвати историјским подухватом, и додао да има много симболике у томе што је прошле недеље, новцем Покрајине, отворен нови студентски дом у Новом Саду у коме ће се образовати студенти мађарске националности, али и српски студенти из Мађарске.

А. Савановић

 

 

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести