У БиХ повучене неке серије лека флавамед, чека се Агенција за лекове

НОВИ САД: Због сумње у неисправност у квалитет са тржишта БиХ је повучена серија лека Флавамед у паковању од 15мг/5мл.
1
Фото: Dnevnik.rs

О повлачењу серије лека Агенцију за лекове и медицинска средства БиХ је обавестио носилац дозволе за његову продају Берлин-Хеми Менарини БХ д.о.о.

Сумња у неисправност у квалитету лека дошла је због, како се наводи, неисправности паковања, односно стаклене боце за раствор, које доводи до загађења. Реч је о серијама лека 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025Д и 91001Х, наводи се у саопштењу.

- Повлачење се спроводи до нивоа апотека и односи се на серије наведеног лека за које се сумња да су неисправне - саопштено је из Агенције за лекове и медицинска средства БиХ и додаје да ће ради предострожности бити повучене и још неке серије овог лека.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије тек треба да се изјасни да ли у нашој земљи има спорних серија сирупа и, ако их има, које су серије у питању и када ће се повући из апотека.

У саопштењу се додаје да је на тржишту БиХ у промету доступна једна серија истог лека која није захваћена овим повлачењем, као и други лекови који се користе за лечење истог стања, а који се могу примењивати као заменска терапија.

Флавамед, орални раствор у овој дози, на листи је лекова и у нашој земљи. Агенција за лекове и медицинска средства Србије тек треба да се изјасни да ли у нашој земљи има спорних серија сирупа и, ако их има, које су серије у питању и када ће се повући из апотека.

Флавамед, амброксол-хидрохлорид, користи се у обољењима плућа и бронхијалних канала у којима се формира вискозни мукус, односно шлајм. Применом овог лека густи шлајм постаје течнији и може се искашљати много лакше. Деца стара до две године пију пола кашике за дозирање два пута дневно, деца од 2 до 5 година старости узимају пола кашике за дозирање три пута дневно, а деца од 6 до 12 година старости једну кашику за дозирање 2-3 пута дневно. Пију  га и одрасли и адолесценти преко 12 година старости, и то две кашике за дозирање три пута дневно  током прва 2 до 3 дана, а потом две кашике за дозирање два пута дневно, наводи АЛИМС.

Флавамед се не препоручује осетљивима или алергичнима на активну супстанцу оралног раствора (амброскол-хидрохлорид) или на неку од других помоћних супстанци. Такође, треба да га избегавају људи који су имали озбиљне реакције преосетљивости на кожи у прошлости (Стивен-Yонсонов или Лајелов синдром).

Сируп за искашљавање не би требало да узимају ни они који пате од поремећаја функције бубрега или од озбиљног поремећаја функције јетре, Код озбиљних поремећаја функције бубрега, може доћи до акумулације метаболита активне компонете Флавамед оралног раствора.

Употреба Флавамед оралног раствора током трудноће и периода дојења могућа је само на изричиту препоруку лекара, наводе у АЛИМС-у.

И. Р.

Фото: архива Дневника

 

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести