У Србији 1.523 нова случаја, преминуло 19 особа

БЕОГРАД: У Србији су у последња 24 часа, на 8.779 тестираних особа, регистрована 1.523 нова случаја коронавируса, а преминуло је 19 пацијената.
Korona virus u Srbiji foto: Dnevnik.rs
Фото: Корона вирус у Србији фото: Дневник.рс

Широм земље хоспитализовано је 4.512 особа, од којих је 176 на респираторима, објављено је на сајту цовид19.рс.

У Србији је досад тестирано 2.553.276 људи, а регистровано је 385.126 случајева корона вируса.

Од почетка епидемије од последица вируса преминуло је 3.905 особа, а проценат смртности је 1,01.

У Београду мање од 400 новооболелих

БЕОГРАД: Од 1.523 нова случаја корона вируса, колико је регистровано у Србији у последња 24 сата, највише је поново забележено у Београду, али је број новооболелих у престоници Србије пао испод 400.

У главном граду Србије откривено је 359 нових слуцајева коронавируса.

На другом месту по броју новооболелих поново се нашао Нови Сад са 98 нових случајева, а на трећем је Ниш са још 75 случајева.

Остали градови имају знатно мање новозаражених, па је тако у Краљеву и Врању регистровано по 37 нових случајева.

Ужице, Крагујевац и Шабац бележе по 36 новозаражених.

У Бајиној Башти има још 33 случаја, Ваљеву 28, а Јагодини 26.

У Деспотовцу је забележено 22 нових случајева, а у Панчеву 20.

У осталим местима у Србији забележено је мање од 20 новозаражених.

У установама социјалне заштите 1.160 заражених

БЕОГРАД: У установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих корона вирусом заражено је 769 корисника и 391 запослени, саопштило је данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите је 4.525, док је број излечених особа које су запослене у тим установама 1.924.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у тим установама, код којих постоји таква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Укупан број установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина је 74, са капацитетом од 14.512 корисника, од чега је 56 установа за одрасле и старије и 18 домова за децу и младе.

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Србије је 237, са капацитетом од 8.892 корисника.

Грчић:Одзив рудара одличан,вакцинација је борба за животе

БЕОГРАД: В.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић и рудари из рударског басена Колубара и површинског копа Дрмно у Костолцу, данас су се вакциналисали на Београдском сајму.

Грчић је новинарима рекао да је одзив рудара одличан, а да се он после вакцинације осећа одлично.

Поручио је да је вакцинација борба за животе грађана и да је у тој борби председник Александар Вучић дао приоритет рударима ЕПС.

"Данас су овде рудари из рударског басена Колубара и рудари из пвршионског копа Брвно у Костолцу. То су два рудника у оквиру ЕПС", рекао је Грчић.

Навео је да га је председник Вучић пре неколико дана позвао и затражио да организује рударе за вакцинацију.

"Председник Вучић је рекао да су рудари приоритет за нашу земљу. Одатле креће производња струје, морамо о њима да бринемо. Без струје не раде ни болнице, ниједна установа, ни школе, нема лечења", рекао је Грчић.

Навео је да је примио кинеску вакцину и да му је потпуно свеједно које би цепиво примио.

Прокоментарисао је, како каже, зле језике који причају против вакцине и поручио да о цепиву не може да прича са стручног апсекта јер није лекар, али да су захваљући проналаску саме вакцине многе болести искорењене.

"Можда данашње човечанство, да вакцина није коришећена у претходном периоду, не би ни постојало, не би постојало у овом облику. Ово је борба за животе грађана", нагласио је Грчић.

Вакцинација је, каже, важна и због економије и додао да је захваљући борби председника Вучића Србија у самом светском врху што се тиче процента вакцинисаних људи.

Грчицћ је рекао да је данас први дан вакцинисања рудара на Сајму, да се вакцинација рудара наставља и сутра, да је у плану вакцинација запослених у термосектору, односно комплетној прозводњи унутар ЕПС-а, а потом и заинтересованих из ЕПС-а.

"У име рудара и ЕПС производње захваљујем председнику Вчићу", навео је Грчић.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести