У Србији потврђено 47 случајева морбила

Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут” саопштио је јуче да је од почетка ове године у Србији регистровано 47 случајева морбила.
male boginje
Фото: Youtube Printscreen

На територији Смедерева, где је пријављена епидемија 12. јануара, регистрована су 42 случаја морбила, два случаја пријављена су на територији Новог Сада и три на територији Београда.

Од почетка марта је потврђено седам случајева, шест у Смедереву и један случај у Београду. 

Како се наводи у саопштењу „Батута”, највећи број оболелих чине деца млађа од две године - 55,3 одсто и старији од 20 година - 34 одсто, а од укупног броја обелелих 93,6 одсто је невакцинисано или непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код двоје оболеле деце.

Од 11. јануара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама у Србији у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи, а то подразумева  пријава сумње на морбиле, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа и вакцинација осетљивих лица из контакта у периоду од 72 сата. 

Имајући у виду наведене околности мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, наводи се у саопштењу „Батута”. 

За време трајања пандемије у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација MMR вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата.

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата MMR вакцином у последњих двадесет година. 

Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1 одсто, а у 2021. години  74,8 одсто, а обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8 одсто, док је прикупљање података о обухвату MMR вакцином у 2022. години  у току. 

Циљне вредности обухвата свим вакцинама су 95 одсто.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године забележено је 15 смртних случајева, међу којима је било четворо деце млађе од пет година, а регистровано је више од 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом, а једна трећина оболелих била је хоспитализована због теже клиничке слике праћене компликацијама.

Љ. П. 

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести