У Србију дневно уђе 1.000 миграната из Мађарске и С.Македоније

БЕОГРАД: Око 600 миграната се у току дана "гурне" из Мађарске у Србију, а око 400 њих пристигне у нашу зељу из правца Северне Македоније и Косова, рекао је данас директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.
migranti sid, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он је истакао да су критичне зоне где се мигранти опкупљају гранични прелази Србије са земљама ЕУ - Мађарском, Румунијом и Хрватском, али и да је од како је Словенија спустила жицу на граници са Хрватском повећан број миграната који се крећу у правцу Босне и Херцеговине.

Према његовим речима највећи проблем је на мађарској граница дуж које је тренутно 3.000 избегица у потрази за смештајем, а стално пристижу нови, што са југа земље, што из Мађарске одакле их ондашња полиција враћа назад у Србију.

Он је за Тањуг упозорио да велики проблем праве кријумчарне групе које се на нашој територији и локалној области боре за превласт, узимајући новац од избеглица како би их пребацили преко границе у Мађарску.

Када је реч о актуелном насиљу између миграната у околини Суботице, рекао је да је насиље на овој територији једна врста преседана, где се оружане групе кријумчара сукољавају око " територије", а страдају пре свега мигранти.

"Једна девојчица од 16 година се бори за живозт јер је тешко рањена, један мигрант је страдао", подсетио је он.

На питање шта може да се уради како би се сузбила мигрантска криза и решио проблем насиља између миграната у Србији, Ђуровић је рекао да су рекације наше полиције и актуелне акције сузбијања насиља између миграната кратког домета, јер су одговор на инцидент.

Нагласио је да се морају појачати мере и приступ у решавању тешке избегличке ситуације и илегалног гурања назад људи из Мађарске, као и да је неопходно повећати смештајне капацитете за те људе, како се не би скривали по шумама и били мета кријумчара.

Једно од решења проблема са мигрантима, сматра Ђуровић, је и међудржавни дијалог са Мађарском, како би се сузбило "гурање" тих људи назад у Србију.

"Илегална гурања назад у нашу зељмљу је кључни проблем, мађарска има своју политику, која се умногоме коси са прописима ЕУ и изазива огромне проблеме у сусетству", рекао је он.

На питање да прокоментарише то што Словенија скида жицу између границе са Хрватском, Ђуровић сматра да је то позитивна порука јер "треба да се одступи од незаконитих пракси и ограђивања која нису цивилизацијска у 21. веку, а и не дају резултате".

Осврнуо се на Мађарску која је такође оградила границу са Србијом и рекао да људи копају тунеле, ризикују животе, здравље и дају новац кријумчарима, чиме се појачава криминал и трговина људима.

Објаснио је да се не сме дозволити да Србија постане тампон зона, без обзира што европске државе нису солидарне са земљама Балкана, које нису чланице ЕУ.

Истакао је да се мора повећати полицијски надзор на границама и смештајни капацитети за избеглице, како би и наши грађани били сигурнији.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести