У Врднику отворена Летња школа особа са инвалидитетом

БЕОГРАД: У Врднику је отворена Летња школа особа са инвалидитетом коју је ове године покренула Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС), уз финансијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а коју похађају 14 младих полазника различитих категорија инвалидности из целе Србије.
Vrdnik/Dnevnik/arhiva
Фото: Dnevnik.rs
Школу су свечано отворили министар Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, наводи се у саопштењу Министарства.
 
Ðорђевић је навео да је циљ летње школе регрутовање, мотивисање и јачање капацитета младих особа са различитим врстама инвалидности из целе Србије ради њиховог укључивања у инвалидски покрет Србије, као и континуирано и дугорочно учење уз праксу.
 
Министар је истакао да је приоритет Владе Србије да свим младим особама обезбеди боље услове за живот и рад, без обзира да ли су са или без инвалидитета јер, како је рекао, сви треба да имају једнаке шансе за лепшу и бољу будућност.
 
''''Потребно је да у потпуности искоренимо стереотипе када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом. Ова академија је добра прилика да млади науче шта значи бити лидер, а верујем да ће неки од њих сигурно то и постати“, рекао је Ђорђевић и изразио наду да ће се овакве активности организовати сваке године.
 
Министар је оценио да је услови за особе са инвалидитетом последњих година знатно побољшани, као и да је њихово запошљавање веће него раније.
 
''''Залагаћемо се за веће запошљавање особа са инвалидитетом и у наредном периоду. Они су доказали да често много боље и одговорније раде свој посао од других'''', рекао је министар.
 
Додао је да је у плану израда новог Закона о социјалној заштити који ће, како је навео, и особама са инвалидитетом обезбедити још боље услове.
 
На основу одређених критеријума, НООИС је почетком ове године након јавног конкурса изабрао 14 младих полазника различитих категорија инвалидности (физичког и сензорног инвалидитета - особа са неуромишићним обољењима, дечијом и церебралном парализом, параплегијом, слепих и глувих особа, као и једног полазника са лакшим обликом интелектуалног инвалидитетеа) из целе Србије.
 
Како се наводи, седморо учесника је из Београда, троје из Војводине, двоје из Ужица, једна полазница из Чачка и једна из Лесковца.
 
Летња школа у Врднику траје до 28. августа.
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести