Учитељ из Врања штрајкује глађу због премештаја у сеоску школу

Учитељ ОШ “Светозар Марковић” у Врању Миомир Дејановић започео је данас штрајк глађу, након што се већ три месеца ситуација око његовог премештаја у сеоску школу не решава.
skola ucionica pixabay
Фото: pixabay.com

Он сматра да је неправедно пребачен јер није узета у обзир чињеница да брине о аутистичном детету и да се његовим премештајем руши породична рутина и онемогућава даље школовање његовог сина.

Миомир Дејановић одлучио се на овај корак, каже, јер види да директорка која је потписала одлуку о премештају нема намеру да испоштује договор да он ове школске године ради у селу, а да га следеће врати у матичну школу. Штрајковаће, каже, до испуњења услова, а његову одлуку подржао је, каже, и синдикат "Независност".

Помоћник министра просвете Милан Пашић позвао ме је телефоном и питао да ли би ја сматрао да је случај решен уколико ја ове године радим у истуреном одељењу у Доњем Нерадовцу, а да ме директорка следеће школске године врати у матичну школу. Ја сам пристао на тај предлог, али под условом да ми директорка Тијана Ђокић гарантује да ће следеће године да ме врати у врањску школу - прича Дејановић.

Директорка је само два дана након тог разговора, како каже, изиграла договор и просветном инспектору послала своју одлуку у којој пише да ће да га врати у матичну школу “следеће године или касније уколико се створе услови”.

Сматрам да такви услови никад неће да се створе, јер сам ја испунио све услове да останем овде. Да је мислила да ми помогне јер имам дете са аутизмом, не би ме ни удаљавала слањем у сеоску школу. Зато сам се и одлучио на овај корак, јер видим да она нема намеру да испоштује договор - каже учитељ.

Планира, додаје, да буде у школи до даљег. Преко дана ће боравити у школском ходнику, а након затварања, најављује, спаваће у свом ауту паркираном испред школе.

Подсетимо, Дејановић је крајем августа пребачен у сеоску школу због мање уписаних првака. Како је тада рекао, постављен му је ултиматум - или премештај или отказ. Он сматра да је директоркина одлука неетична, јер је директорка знала да ће његовом аутистичном сину због тога бити онемогућено похађање школе која му је неопходна због социјализације.

Тијана Ђокић, директорка школе, рекла је тада за Јужне вести да је све урађено по закону и да није угрозила права учитеља и његове породице.

(Јужне вести)

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести