УМРС: Морална је обавеза да се сећамо страдалих

БЕОГРАД: Поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, Удружење младих Рома Србије (УМРС) подсећа да 76 година након Другог светског рата још увек није утврђен тачан број страдалих Рома и Синта у том рату и поручује да је морална обавеза свих да се сећамо страдалих како се историја не би поновила.
logor
Фото: pixabay.com

У саопштењу тог удружења подсећа се да се данас навршава 76 година од када су трупе Црвене Армије ослободиле комплекс логора смрти Аушвиц и његов проширени комплекс Аушвиц-Биркенау.

Наводи се да је ту, према подацима Државног музеја логора, страдало најмање 1,1 милион људи, углавном пољских и европских Јевреја, Рома и Синта, Пољака, заробљених војника совјетске Црвене армије и припадника других народа.

Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године, резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Резолуција УН апелује на све чланице Уједињених народа да поштују сећање на жртве холокауста и охрабрује развој образовних програма о историји холокауста, са циљем да се покаже одлучност да се помогне у спречавању чина геноцида у будућности, наводи се у саопштењу.

Наводи се да седамдесет и више година након Другог светског рата још увек није утврђен тачан број страдалих Рома и Синта и додаје да је један од разлога за то то што се нико није озбиљније бавио том темом.

Удружење младих Рома Србије наглашава потребу на сећање страдања и ликвидације око 500.000 Рома и Синта.

Указује да је геноцид над Ромима остао у сенци највећим делом због веома мало сачуваних историјских извора, архивских докумената, сведочења и фото-материјала и истиче да је наша морална обавеза према страдалима да се сећамо њихове патње како се историја не би поновила.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести