УНС: Дан добродошлице за академце из 15 земаља

НОВИ САД: За стране студенте, који бораве на Универзитету у Новом Саду на размени у оквиру Еразмус плус програма мобилности у летњем семестру школске 2019/2020. године одржан је Дан добродошлице.
s
Фото: Gabrijele Raka, Žulijana Olivera da Silva i Anželo Migel/Dnevnik (Filip Bakić)

Била је то прилика да се академци из иностраних земаља упознају међусобно, као и са својим домаћинима који о њима брину у оквиру Универзитета.

Уз речи поздрава, додатне сугестије шта, где и како, студентима су приказани и кратки филмови о Универзитету, Новом Саду и Србији. На текућем летњем семестру је њих 53, а дошли су из: Шпаније, Пољске, Немачке, Турске, Француске, Аустрије, Чешке, Литваније, Грчке, Хрватске, Италије, Португалије, Мађарске, Румуније и Северне Македоније.

Габрејеле Рака је из италијанског града Торина, где студира српски и румунски језик.

То што студирам код куће ме је и определило да дођем овде. У Србији и Новом Саду сам да бих током једног семесетра студирао српски и румунски. Овде сам први пут, а преко програма мобилности Еразмус био сам у Бањалуци. И овде ми се све јако допада, град је леп, а на Филозофском факултету су сви спремни да ми помогну у сваком погледу. Очекујем да ћу ово време искористити да побољшам знање српског. И веома сам задовољандосадашњим боравком у Новом Саду, рекао нам је Габријеле.

Међу студентима је и једна Бразилка. Жулијана Оливера да Силва је на студијама обновљивих извора енергије у Португалији, а преко програма мобилности се определила за то да знање током једног семестра стиче на Факултету техничких наука.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Сада студирам у Новом Саду и за мене је овде све врло инспиративно. Има пуно ставари које овде могу да научим, људи су прјатељски настројени, зраче топлином и срдачношћу. Могу да кажем да овде заиста уживам, и да живим и да студирам, рекла је Жулијана да Силва, истакавши и да се добро снашла када је у питању смештај - прво је била у хостелу, а сада живи у изнајмљеном стану с колегама, овдашњим студентима.

Анжело Мигел је из Кале Порта, малог места са севера Португалије, а како је објаснио, радозналост га је довела у Нови Сад, на Факултет техничких наука. На мастер је студијама рачунарског инжењеринга и контроле.

Одлучио сам да дођем јер сам желео неко ново, другачије искуство. Ово је мој први боравак посредством Ерзамус програма. Могу да кажем да сам већ заволео Нови Сад. То је посебан град и већина људи је овде спремна да вам помогне. Бићу овде укупно пет месеци, значи све до јула, са задовољством је нам је испричао Мигел.

У име свих, добродошлицу страним студентима, успешно учење и пријатан живот у Новом Саду пожелео је продекан за међународну сарадњу УНС проф. др Дејан Мадић. Као је истакао, поред стицања знања, време проведено овде за академце из многих земаља Европе прлика је да се упозају и с нашом културом и животом, а све с циљем узајамног оплемњивања.

Драго нама је када страни студенти изаберу баш нас, у обиљу европских универзитета, што је комплимент нашем универзитету. Током два семестра у оквиру Еразмус програма имамо преко 100 студента из великих европских земаља, највише из Шпаније, Пољске и Немачке. То је увек и велика прилика да покажемо наш Нови Сад, који је био престоница младих и који ће 2021. бити Европска престоница културе, рекао је за Дневник проф. Мадић.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Као проректор за међународну сарадњу, додао је, обишао је у последње време пуно унуверзитета и може да каже да овако леп кампус ретко који универзитет има.

Када уопште говоримо о интернационалаизацији Универзитета у Новом Саду, у пријему страних студената предњачи Медицински факултет са преко 500 студената из иностранства који су ту у склопу комерцијлне мобилности, а затим следе на осталим факултетима они који долазе по Еразмус плус програму. Овим можемо бити задовољни, али, наравно, стремимо и бољем. Налазимо се у једној малој земљи, и поред Хајлдерберг, Кембриyа или Сорбоне, и ми ипак привлачимо студенте из тих највећих земаља. То је велики комплимент, не само лепоти нашег кампуса и месту где се налази, већ и квалитету образовног нивоа. Зна се да смо добро рангирани на Шангајској и Лајденској и неким другим листама, а студенти који се опредељују да негде у иностранству студирају, траже квалитет.

В. Црњански

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести