Ванредна ситуација у Новом Пазару, Крагујевцу, Тутину и Врању

БЕОРГАД: У четири града - Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу и Врању проглашена је ванредна ситуација због великог броја новооболелих од Ковида-19.
korona kovid19 pixabay
Фото: pixabay.com

Последњи град у том низу, Врање, данас је донео одлуку да прогласи ванредну ситуација, јер је, према речима градоначелника Слободана Миленковића ситуација "нестабилна и тешка", па се увођење ванредних мера није доводило у питање.

За осам дана, од 19. до 27. јуна, у Врању је потврђено још 140 новооболелих од Ковида-19.

Нови Пазар у четвртак је увео ванредну ситуацију, која подразумева забрану окупљања у јавном простору, отвореном и затвореном више од пет особа.

Ограничено је и радно време угоститељских објеката од 7 до19 часова, а за једним столом не могу седети више од две сособе, уз поштовање обавезне дистанце од два метра између њих и између столова и уз обавезу ношења заштитне маске коју имају и особље и гости.

А, после викенда у коме је у Новом Пазару забележено 68 новозаражених, чиме је укупан број оболелих достигао 466, сада се према речима надлежних ситуација у том граду полако стабилизује.

Кризни штаб Тутина је на седници у петак због повећаног броја заражених донео одлуку о увођењу ванредне ситуације на територији те општине, у којој је укупан број оболелих достигао 90.

За викенд, ванредна ситуација проглашена је и у Крагујевцу.

У ковид систему су четири клинике Клиничког центра у том граду, у којем су на лечењу 52 пацијента из централне Србије, а на респираторима је осморо оболелих.

И у Краљеву и Ужицу је евидентиран већи број новооболелих, али у тим градовима, за сада, није проглашена ванредна ситуација.

Према информацијама из Завода за јавно здравље Краљево, на територији тог града дошло је до озбиљног погоршања епидемиолошке ситуације, а данас је регистровано 14 нових случајева корона вируса, што је дупло више него претходног дана.

До сада је на територији Краљева евидентирано 97 особа позитивних на Ковид-19, а међу новооболелима углавном су млађи пацијенти између 20 и 40 година.

Ужице има највећи број оболелих у Златиборском округу, а до сада јеу том граду потврђено 167 случајева заразе, док се опоравило 48 пацијената.

У главном граду од сутра ујутру важи нова мера - без маске се неће моћи у затворене просторе, као ни у јавни превоз.

Ковид-19 потврђен код 17 особа у Врању, један преминули

У Врању, где је данас уведена ванредна ситуација због повећаног броја заражених вирусом корона, Ковид-19 потврђен је код 17 особа од укупно 50 тестираних, а преминуло је једно лице старости 44 године, најновији су подаци Завода за јавно здравље Врања.

Узорци 50 тестираних узети су у петак и суботу, а чека се резултат тестирања за још 13 особа, рекао је за Танјуг епидемиолог Завода за јавно здравље Врања Слађан Станковић.

Навео је да је од почетка епидемије у Пчињском округу вирус корона потврђен код 692 особе, од чега у Врању код 561 особе, у Сурдулица код 62, Владичином Хану код 32, Бујановцу код 26, Прешеву код осам, Трговишту код пет и Босилеграду код две особе.

Од почетка епидемије у Врању је преминуло девет особа, у Сурдулици четири, Владичином Хану и Бујановцу по две особе, док је у Трговишту преминула једна особа.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести