Брнабић: Ванредно у 12 општина, влада ће санирати штету

БЕОГРАД: У 12 локалних самоуправа у Србији уведена је ванредна ситуација због изливања река услед обилних падавина, изјавила је премијерка Ана Брнабић и навела да ће влада учинити све да што брзе санира последице поплава и помогне људима.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

Брнабић је, после седнице Штаба за ванредне ситуације, рекла да је проблем настао, јер је у претходних 48 сати било екстремних падавина, и до 210 литара по квадратном метру.

"Све надлежне службе реаговале су на време. И ''Србијаводе'' и ''Воде Војводине'' биле су у конткату са РХМЗ-ом, постављени су бедеми, што је спречило штету каква је могла да настане", рекла је Брнабић новинарима.

Додала је да ће данас посетити Косјерић и Осечину, две општине у којима је проглашена ванредна ситуација.

Премијерка је нагласила да ће Влада учинити све да што брже санира последице, надокнади штету од поплава и да, као и увек, помогне становништву тих угрожених делова Србије.

Ванредна ситуација проглашена је у Осечини, Крупњу у које је након седнице штаба кренула председница Владе Србије, као и у Лозници, Мионици, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Ивањици, Краљеву и Љигу.

Улагања у заштитне мере 2014. су се исплатила, рекла је Брнабић.

"Сва расположива механизација, пумпе за воду, машине које чисте водотокове, оно што су бујичне воде нанeле, како би се елиминисала опасност од попава су на терену", рекла је председница Владе.

Према њеним речима, на угроженим подручјима су и припадници МУП-а, Жандармерије и Црвеног крста, а у Љубовији и Краљеву припадници војске, који ће ако буде потребно реаговати и у дугим местима.

"Желим да поручим свим грађанима, посебно у тих 12 локалних самоуправа, да влада прати ситуацију из минута у минут, да смо ту за грађане и да ћемо у најкраћем року радити на процени штете и у максимално кратком року као и до сада помоћи људима", рекла је Брнабић.

Надокнадићемо штету и бићемо ту за све да се што пре ствари врате у нормалу, рекла је премијерка и додала да су путни правци већ
под контролом.

Четири путна правца рашчишћена су последњих сати, најтежа ситуација је била на путу Ариље- Иваница.

Тиме смо се бавили на Кризном штабу и морамо проблем да санирамо брзо јер је за становнике важан путни правац, рекла је она.

"Бујица је однела и део пута, имамо једну траку, то морамо да санирамо што пре", рекла је председница Владе и истакла да ће проблем прекида снабдевања електиричном енергијом бити решен врло брзо, а што је на седници потврдио и ресорни министар Александар Антић.

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести