Весић: У саобраћајним несрећама у Србији живот изгуби око 500 људи годишње

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да се у Србији годишње догоди око 34.000 саобраћајних несрећа у којима живот изгуби око 500 људи и да је то за око 30 одсто више него у земљама ЕУ.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Весић је то изјавио на конференцији за медије посвећеној подизању свести о безбедности у саобраћају која је организована на штанду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у оквиру 55. Међународног салона аутомобила.

На конференцији су поред Весића учествовали директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић као и жртве саобраћајних несрећа Деа Ђурђевић, Славиша Савић, Милан Срдић, а штанд је посетио и министар унутрашњих послова Братислав Гашич.

"У саобраћајним несрећама годишње настрада десеторо деце, више од сто младих особа као и 150 људи старијих од 60 година", рекао је Весић и додао да око 100 људи годишње изгуби живот само зато, јер нису користили сигурносни појас. 

Нагласио је да је врло важно радити на образовању возача, као и осталих учесника у саобраћају.

"И зато је данас овде са нама саобраћајна полиција, Агенција за безбедност, као и они који граде путеве, 'Путеви Србије' и 'Коридори Србије' и сви ми који на неки начин учествујемо на стварању саобраћајне инфрастурктуре, како би скренули пажњу на то да је важно да водимо рачуна о безбедности саобраћаја", истакао је Весић.

 Додаје да ће и промене Закона о саобраћају сасвим сигурно унапредити безбедност на путевима, али и да се много тога може постићи уколико се буде радило на образовању људи и подизању свести.

"Радимо на томе да им показујемо шта се дешава уколико имају само један тренутак непажње", навео је Весић и позвао окупљене да уживају у вожњи својих аутомобила, али да воде рачуна о безбедности.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да несреће у саобраћају не мењају живот само жртвама већ и њиховим породицама, пријатељима, али и комплетном друштву.

"У 2022. години је 553 људи изгубило живот. Те особе немају прилику да изнесу своју личну причу", рекао је Стаматовић.

Додао је да је Агенција за безбедност саобраћаја заједно са другим институцијама присутним на штанду Министарства, покренула “Визију – 0 погинуле деце”, и да је циљ Агенције постићи је што пре.

"Не можемо без укључивања свих институција, али не можемо то урадити ни без укључивања свих појединаца. Апелујем на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају, буду безбедни и поштују саобраћајне прописе, а посебно у присуству деце", рекао је Стаматовић и нагласио да је током 2022. године живот изгубило 13. детета. 

Водитељка Деа Ђурђевић која је била жртва саобраћајне несреће рекла је да сви заједно можемо да утичемо на то да у Србији више ни један живот не буде изгубљен у саобраћају и да више нико не буде тешко повређен.

"За све оне које нису преживели смо одговорни сви ми као друштво, јер се нисмо довољно потрудили и нисмо довољно радили на превентиви", рекла је Ђурђевић.

Додала је да се жртве саобраћајних несрећа као и њихове породице никада у потпуности не опораве.

Ђурђевић је позвала све учеснике у саобраћају да воде рачуна о особама са посебним потребама и да не паркирају на местима које су за њих резервисана.

Жртва саобраћајне несреће Славиша Савић члан Удружења параплегичара Шабца рекао је да са колегама држи предавања младим људима у средњим школам, како би их упознали са колико озбиљних последица се могу сусрети сви они који не поштују саобраћајне прописе. 

"Нажалост то радимо на сопственом примеру, али баш због тога ми те приче причамо како нико од тих младих људи не би морао да их понови", рекао је Савић.

Жртва саобраћајне несреће из Новог Сада Милан Срдић открио је присутнима да је страдао пре 15 година када је возио мотор без кациге и заштитне опреме и да је то довело до његовог инвалидитета.

"Наш циљ је да што мање људи прође кроз ово кроз шта смо ми прошли, да не прођу кроз оно кроз шта смо ми прошли", навео је Срдић и додао да ће се и у наредном периоду радити на подизању свести о важности поштовања прописа и безбедности саобраћаја како би се број саобраћајних несрећа смањио.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ове године је први пут представљено на посебном штанду у оквиру Међународног салона аутомобила.

На штанду Министарства који је постављен у хали број 2, представљена су и јавна предузећа "Коридори Србије" и "Путеви Србије", као и Агенција за безбедност саобраћаја, а које, у својим областима, презентују свим заинтересованим посетиоцима сајма услуге које нуде и указују на значај безбедности и одговорног понашања у саобраћају.

Посетиоци sstanda могу и да се информишу о томе како напредују велики пројекти из области путне инфраструктуре које спроводи Министарство, попут изградње ауто-пута Сремска Рача - Кузмин, брзе саобраћајница Нови Београд - Сурчин, обилазнице око Београда, аутопута од Прељине до Пожеге, саобраћајнице Иверак - Лајковац...

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести