Виминацијум: Реконструкција легијског логора и авантура парка

ВИМИНАЦИЈУМ: Упоредо с недавним открићем царског маузолеја и његовим даљим истраживањем, у Виминацујуму се увелико припремају за Лимес конгрес који ће од 1. до 10. септембра окупити 480 археолога из 65 земаља који ће представити резултате свог истраживања везана за римску војску, њено устројство, стратегију.
viminacijum
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Када је Виминацијум 2015. године добио организацију Лимес конгреса, почели су ископавања легијског логора, а са жељом да ранија археолошка ископавања учине видљивијим реконструисали су градске куле преко пута самог логора.

Руководилац пројекта Виминацијум др Миомир Кораћ каже да су до сада истражили готово 400 метара логора с кулама и бедемима и да предстоји конзервација и реконструкција.

Направићемо овде Лимес парк, реконструкцију легијског логора у коме ће бити смештени истраживачи који буду дошли на Лимес конгрес. Када се заврши конгрес, то ће постати римски едукативно-спортски камп за децу. Преко пута Лимес парка ће се градити авантура парк, за који је тендер у току, са препрекама из римског периода, намењен деци узраста од 10 до 17 година, објаснио је Кораћ.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Поред едукације деце и младих, циљ тог парка јесте да се заради новац који ће омогућити даља археолошка ископавања.
Захваљујући геофизичким истраживањима зна се да се улица која пролази испод градских кула, зидана од камених стена тешких више тона, са ивичњацима, рачва и један крај иде ка форуму, други ка храмовима.

Близу форума, према речима Кораћа, налази се царска палата, а поред ње хиподром дужине 430 метара, а постоји и читав низ храмова, али све то тек треба откопати.

Желимо да направимо затворени круг где ћемо истражити нове објекте који ће дати нове посетиоце и то би требало да добије неку своју одрживост. Виминацијум већ сада има своју одрживост у рудиментарном облику, те тако 50 породица живи од продаје улазница и сувенира, рекао је Кораћ. 

Он је подсетио да су у децембру 2016. били у Вашингтону, у Националној фондацији за науку (НСФ), која окупља истраживаче из читавог света који се баве математиком, бионауком и друштвено-хуманистичким наукама.

НСФ је одобрила 100.000 долара за пут и смештај својих истраживача који ће од 26. до 28. августа боравити у Виминацијуму, а Кораћев циљ је да сваког од 25 истраживача (13 доктора наука и 12 докторанада) повеже са научницима из НСФ-а.
Виминацијум учествује у више међународних пројеката попут OpenArch-а, базираног на експерименталној археологији и вредног 2,4 милиона евра, затим Danube Limes Brand, чији је су носиоци истраживачи са Унивезитета у Бечу, а идеја је да Виминацијум с још 39 локалитета дуж Дунава буде на тентатив­ној Уне­ско­вој листи.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Крајем августа у Београду се састаје „Братислава група“ - саветодавно тело Унеска, па Кораћ очекује да ће сва утврђења на Дунаву бити под Унеском 2010. или 2021. чиме би се добила рута дуга 600 километара са могућим слоганом „Дођите у земљу римских императора“.

Кораћ наглашава да је од 1882, када је Михаило Валтровић започео ископавање Виминацијума, истражено свега три до четири одсто територије.

Виминацијум је на свом врхунцу имао између 28 и 30 хиљада становника што је равно данашњем Београду, међу првима је уништен у налету варвара, што указује да је био „економски интересантан за пљачкаше“, а данас представља, како истиче Кораћ, „Елдорадо за истраживаче“, јер нигде у свету не постоји 350 хектара равница испод којих све врви од живота из римског периода.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести