Вирус грипа испразнио школе, док вртићи у Војводини углавном раде

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије затражио је у понедељак од Владе Србије да, после продужетка распуста за школску децу, каже које ће мере бити предузете на додатној заштити од грипа у вртићима.
deca vrtic, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

У писму премијерки Ани Брнабић, министрима просвете и здравља Младену Шарчевићу и Златибору Лончару, подсећају на то да је Влада Србије на седници одржаној 14. фебруара, по препоруци Министарства здравља одлучила да се због грипа распуст основцима и средњошколцима продужи још недељу дана, док је војвођанским школама настава обустављена на седам дана.

То је учињено на основу процене епидемиолога да се у наредном периоду може очекивати пораст броја оболелих на подручју целе земље, те да повратак деце у школу може утицати на повећање броја оболелих.

- Запослени у предшколским установама се с правом питају које мере ће бити предузете, поред редовних превентивно здравствених процедура, од стране надлежних да се и да се деца и у предшколским установама додатно заштите - наводи се у саопштењу које је потписала председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић.

Када је реч о предшколским установама у Војводини, извештаји с терена кажу да су на снази превентивне мере и да већина вртића ради, изузимјући оне који се налазе у зградама школа.

Тако објекти Предшколске установе „Радосно детињство” у Новом Саду раде редовно, мада долази видно мање деце. Према речима ПР “Радосног детињства” Руже Пајантић, је из вртића изостало 5.000 малишана.

По препоруци Института за јавно здравље Србије, родитељима се саветује да децу задрже у кућном окружењу, сходно могућностима, посебно ако примете симптоме као што су кашаљ и кијавица. Епидемиолошка ситуација у новосадским вртићима је засад стабилна, а „Радосно детињство” ће , наводе у тој установи, наставити да је прати у сарадњи са другим надлежним службама у циљу заштите здравља најмлађих.


У Руми нормално

Директор Установе за предшколско васпитање и образовање “Полетарац” Рума Радослав Машић каже за “Дневник” да се долазак у све њихове објекте, који се не налазе у школама у сеоским месним заједницама, одвија нормално.

- Само они вртићи, који су полудневног типа и налазе се у школама не раде, јер су и школе затворене - каже Машић и додаје да немају смањен број деце у вртићима у односу на прошлу недељу. Према његовим сазнањима, вртићи неће престати са радом, јер се родитељима који немају коме да оставе децу за време посла, мора изаћи сусрет. - У вртић прошле недеље нису дошла само она деца која су болесна, али то је нормалан број, ништа повећано.


Када је реч о широј слици предшколских установа с територије Војводине, у вртићима је у понедељак било радно у целодневним боравцима и јаслицама, док се у полудневним боравцима које похађају деца предшколског узраста није радило. Били су затворени и вртићи који имају групе у склопу основних школа.

У Предшколској установи “Колибри” у Бачу радило се уобичајено, осим што су вртићи у Вајској, Бођанима и Новом Селу затворени јер у тим местима се предшколско образовање одвија у полудневним боравцима при основним школама. Тако је и у вртићима у другим општинама, у Тителу и Врбасу.

У Предшколској установи “Срећно детињство” у Пландишту грип је харао пре две седмице. По речима директорке Лие Скумпије, у Пландишту у централном вртићу у понедељак је било само 48 малишана од укупно 119 уписаних.

- То је зато што су предшколци остали са старијом браћом и сестрама код куће, јер је школски распуст продужен –рекла је директорка. - Од надлежног министарства нисмо добили упутство, као што је Министарство здравља издало препоруку школама , па је у вртићима уобичајено радно.

С друге стране, локална самоуправа у Србобрану одлучила је да, сагласно одлуци Владе Републике Србије, а по препоруци Министарства здравља, због епидемије грипа у неколико округа, осим школа не раде ни вртићи, па тако у понедељак није било дечје граје у објектима Предшколске установе “ Радост”.

- Како би се смањила могућност преношења вируса грипа, у договору с оснивачем, донета је одлука да вртићи ПУ “Радост” не раде ове седмице. С радом се наставља 25. фебруара - саопштила је директорка Александра Врсајковић.

На основу препоруке Владе Србије, настава у установама основног и средњег образовања на територији Војводине обуставља се до 24.фебруара. Ту одлуку су уважили и поједини вртићи.

ПУ “Љуба Станковић” из Беочина поштује препоруку Министарства да се обустави долазак и у вртиће због грипа. Васпитачице кажу да је долазак деце смањен, јер су родитељи одлучили да је боље да деца остану код куће, али да се чека одлука оснивача, односно Општине, да ли ће се вртић привремено затворити. Председник Општине Беочин Митар Милинковић каже за “Дневник” да Општина поштује све препоруке Министарства, као и Покрајинског секретаријата.

- Број деце у вртићима је смањен, запослени су на радним местима, за оне који желе да доведу децу у вртић, јер немају коме да их оставе. Сви чекамо да прође хладни талас, и да школе и вртићи почну нормално да функционишу - каже Милинковић и додаје да за сада родитељи који желе могу да доведу дете у Предшколску установу.

Када је у питању Општина Инђија, с обзиром на чињеницу да се припремни предшколски програм одвија у издвојеним одељењима основних школа, Предшколска установа “Бошко Буха”, затворила је врата вртића до 24. фебруара и о томе обавестила родитеље.

Из Градске управе Сремске Митровице кажу за “Дневник” да сви вртићи у њиховој општини раде нормално и да су објекти Предшколске установе “Пчелица” отворени за децу.

Одлука о обустави наставе у школама не односи се на објекте ПУ “Полетарац” у Оџацима. Како сазнајемо, и целодневни и полудневни боравак радиће редовно ове недеље. Објекти који су при школама биће грејани, по налогу локалне самоуправе. Општина Оџаци издала је обавештење родитељима да, уколико деца имају симптоме сличне грипу, не долазе у вртић.

У ПУ “Бамби” у Бачкој Тополи је обустављен одлазак у вртиће по препоруци Министарства здравља због епидемије грипа. Наставак редовног рада очекује се у понедељак, 25. фебруара.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести