Вучевић положио венац у Рашки поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије

Поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић положио је венац поред спомен-обележја "Херојима 37. моторизоване бригаде" у касарни "Стефан Немања" у Рашки.
1
Фото: Инстаграм Милош Вучевић

"Из ког окриља смо потекли? Колико је неко пре нас дао труда и крви да би данас били оно што јесмо? Колико велику светињу бранимо? Како да останемо оно што јесмо и што желимо бити и шта је то што нас је као народ обележило кроз историју? Управо томе служи култура сећања и подсећања, непрепуштање важних ствари и догађаја забораву. Зато смо ми данас овде као доказ да сећање на јуначку одбрану отаџбине од НАТО агресије 1999. године, али и на јуначке борбе 1998. године, превазилази простор и време свог трајања," написао је на свом Инстаграм налогу Вучевић.

Он је подсетио да је пре 24 године на данашњи дан почела  НАТО агресија на нашу земљу која је трајала пуних 78 дана и ноћи рушећи пред собом не само војне објекте и циљеве, већ и градске тргове, улице, пијаце, домове цивила па чак и болнице, немилосрдно односећи не само животе припадника снага безбедности него и недужних цивила међу којима је било стараца, жена и мале деце.

"Нема ту пуно филозофије, одговор је врло једноставан, то смо ми, то је наш српски народ - скроман, великодушан, народ који поштује туђе, али не да на своје. Из тог и таквог народа пре више од два века изникла је прва стајаћа војска. У борби за слободу, узевши оружје сељак је постао војник. И управо ту у тој повезаности лежи суштина непобедивости наших јединица, јер ко ће боље штитити отаџбину и њен народ од припадника војске коју је управо та земља изнедрила. Тог пакленог пролећа 1999. године управо су припадници те војске показали колико смеју, могу и умеју, али и да не познају речи одступање, одустајање и повлачење! Од свих сукоба кроз које је током историје ова наша, како неки кажу „мала" Србија прошла, војска је остала доследна - никада не одустати и никада не посустати у борби за очување суверенитета ове земље, за боље и безбедније сутра", истакао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести