Вулин поводом Дана МУП-а: Србија је безбедна земља

БЕОГРАД: Србија је безбедна земља, грађани имају коме да верују и на кога да се ослоне, јер полиција води рачуна о сваком сегменту живота, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин уочи сутрашњег Дана МУП-а и истакао да је српска полиција својим резултатима остварила велико признање од свих европских полиција.
vulin
Фото: MUP

„Имамо резултате који су наишли на велико признање свих европских полиција, који о Србији говоре као о сигурној и безбедној земљи, земљи у којој се не исплати бавити криминалом“, рекао је министар Вулин у Дневнику РТС.

Нагласио је да је полиција у последњих годину и по дана разбила највеће и најорганизованије криминалне групе.

На питање о готово свакодневним дојавама о постављеним бомбама у различитим објектима, министар је нагласио да дојаве из иностранства представљају методе специјалног, хибридног рата и представљају начин да се наша земља стави под дозу одређеног политичког притиска.

„Дојаве са наших простора, које шаљу наши грађани, ми у огромној већини случајева откријемо и починиоце предамо правди“, казао је министар Вулин.

Оценио је да казне предвиђене за ова дела нису превише оштре и да би требало да буду оштрије, јер поред материјалне штете тим чином се узнемирава свакодневни живот наших грађана.

Министар Вулин је истакао да је јуче у Гамбији, по дојави Србије, која је открила починиоца и све информације проследила надлежним органима Гамбије, ухапшена особа која је слала претеће поруке Србији.

„Већина земаља којима се обратимо не поступи на исти начин. Имали смо земље, чак чланице Европске уније, као што је Пољска, које су се позивале да немамо билатерални споразум, иако имамо Будимпештански протокол који регулише управо такве ствари, па нам није ни потребан билатерални споразум. Надамо се да ће то профункционисати и да ће и друге земље схватити колико то наноси штете“, казао је министар Вулин.

Навео је да је легитимно имати другачије политичке ставове, али да се не може подржавати пражњење болница и то да деца, када иду у школу, морају да размишљају да ли је истина да је подметнута бомба или није.

Указао је да се Тужилаштво за организовани криминал и Министарство унутрашњих послова редовно обраћају државама и међународним организацијама за правну помоћ и нагласио да полиција засигурно одреагује на сваку дојаву о бомби, и колико год знала да је лажна, провери и ствари не препушта случају, јер су животи грађана изнад свега.

Истакао је да у сарадњи са Министарством просвете, Министарство унутрашњих послова ради на модалитетима како да умањи ове проблеме и да осигура да матурски испити прођу како треба, без узнемиравања.

Упитан када ће бити изабран нови директор полиције, министар Вулин је рекао да директор полиције и министар унутрашњих послова морају да буду један тим.

„Не би било коректно са моје стране да иницирам постављање директора полиције у тренутку када је Влада техничка. Сматрам да би било коректно сачекати следећу Владу, а онда донети одлуку ко ће бити директор полиције“, рекао је министар Вулин.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције биће обележен сутра, низом манифестација, а на централној свечаности, 1.516 припадника Министарства који су ступили у радни однос у последњих годину дана свечано ће положити заклетву.

Традиционални свечани дефиле полицијског оркестра, Чете коњаника Полицијске бригаде, као и полиције опште надлежности, саобраћајне полиције, Жандармерије и ватрогасаца биће одржан у Кнез Михаиловој улици, са почетком у 14 часова.

Од 13 часова грађани ће на тактичко-техничком збору на Калемегдану имати прилику да се упознају са вештинама, опремом и возилима која користе у раду, превентивним пројектима које спроводи Министарство и методама рада различитих организационих јединица полиције.

Програм на Калемегдану посебно је прилагођен најмлађима.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести