Вулин: Пронађен снимач параметара лета палог МИГ-21

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је пронађен снимач параметара лета палог МИГ-21, у којем су страдала двојица пилота.
vulin
Фото: Танјуг (Видео)/Александар Вулин

"Сви материјални докази су прикупљени, пронађен је снимач параметара лета који се сада ишчитава и видеће се шта је забележио", рекао је Вулин гостујући на ТВ Прва.

Вулин је навео да је читач параметара у добром стању и објаснио да је то врста црне кутије, на основу које ће се видети на којој висини је авион летео и којом брзином.

Министар је навео да комисије сада поручавају материјалне доказе и да ће изаћи са закључмиа, који ће бити достављени тужилаштву.

Вулин: Обустављањем војних вежби Србија сачувала неутралност

БЕОГРАД: Обустављањем војних вежби са партнерима и на истоку и на западу Србија је сачувала војну неутралност, рекао је данас министар одбране Алекснадар Вулин.

"Ми смо овим сачували своју војну неутралност, зато што нисмо дозволили да Војска Србије постане фактор уцењивања. Да смо се повукли само из вежбе са Белорусијом, а наставили, рецимо, вежбу са Сједињеним Америчким Државама и Руском Федерацијом, значило би да је Белорусија "лош момак", да је Белорусија нешто лоше. Наравно да би нарушили своју војну неутралност", објаснио је Вулин за тв Прва.

Донета одлука је тешка, каже министар Вулин и објашњава да такву одлуку није тешко бранити, колико је тежак начин на који је донета, јер је њиме морала бити одбрањена наша војна неутралност.

На питање шта ће се дешавати по истеку периода од шест месеци, Вулин каже да ће његов предлог бити да се вежбе са страним партнерима наставе, јер сматра да војска која не вежба са другим војскама заостаје и губи пуно јер не види како се свет развија.

Вулин је рекао да је његов предлог од пре неколико дана, упућен Министарству спољних послова, био да се српски војници повуку из мировних мисија.

"Министарство спољних послова мора да да своје мишљење па то онда иде на Владу. Ја сам предложио две опције, једна је да прекинемо све мировне мисије, а друга је да прекинемо само мисије са Европском унијом. То је сад ствар како ће се то проценити", каже министар.

Он наводи да је у овом тренутку ван граница наше земље у мировним мисијама 276 наших припадника. Највеће мировне мисије су у Либану и Централноафричкој Републици, оне су под командом Уједињених нација, а имамо их још које су под командом Европске уније.

"Сматрам да бар са Европском унијом треба прекинути мировне мисије, јер уколико хоћете да користите нашу војску као средство уцене према нама пријатељским земљама, онда нема потребе да вам ми чинимо број у вашим мисијама", поручио је Вулин.

Он додаје да ће се видети шта ће рећи Министарство спољних послова, јер је то њихово суверено право да одлучи и да кажу како они то виде, како се то одражава на положај наше земље. "Ми ћемо, наравно, прихватити сваку одлуку Владе Републике Србије и свако наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, то је наш задатак, али мој став је да мировне мисије се Европском унијом треба прекинути. Кад већ хоћете да користите нашу војску против Белорусије или да нас користите као средство кажњавања некога, нема потребе да будемо са вама ни у мировним мисијама. Нађите неког другог", закључио је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Вулин: Срби морају да постану јединствен политички народ

Срби морају да постану јединствен политички народ и све кључне одлуке о нашем националном бићу, о нашем националном питању морамо да доносимо заједно, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Коментаришући текстове који се појављују у медијима у региону, а у којима се наводи да председник Александар Вучић ствара "српски свет", "Душаново царство" или да се успоставља нова "српска хегемонија", Вулин је за тв Прва поновио да је председник Србије председник свих Срба.

"Председник Србије јесте, мора и треба да буде председник свих Срба. Када Тирана позове, рецимо председника општине Бујановац и Прешево да им каже како ће да направе локалну самоуправу и да им каже да избаце комшије Србе први пут из власти у Бујановцу, то је у реду? То није "Велика Албанија", није хегемонија? А ако Александар Вучић да неку изјаву или разговара са Србима у региону или помогне Србима у региону, то је хегемонија, то је "Велика Србија"? Доста смо се ми извињавали за "Велику Србију". Коме се ми то извињавамо? Да, треба да стварамо српски свет у смислу да Срби морају да постану јединствен политички народ", поручио је Вулин.

Вулин је рекао да бригу о Србима, ма где они да живе, не сматра мешањем у унутрашње ствари других држава и подсетио како су се према срском народу и Српској православној цркви понашали у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Хрватској.

"Да смо били довољно паметни да у две Југославије већ једном нацртамо где то ми живимо и да се то где живимо зове Србија, да смо имали храбрости и памети да то урадимо, сада не бисмо причали о томе", рекао је Вулин и додоао да се то није десило и да су велике силе рекле "Сви могу да се уједине, Срби не могу".

Он је напоменуо и да 80 милиона Немаца после два светска рата живи у једној држави, а да се "не дај Боже осам милиона Срба уједини и да живе заједно, то би била катастрофа".

"Доста смо пристајали на ту лаж. Верујем да треба да стварамо српски свет. Волео бих да председник Вучић ради управо на томе и да ове оптужбе буду баш тачне. И да, председник Србије Александар Вучић јесте председник свих Срба, без обзира где живе и кад повлачи било који потез он размишља како ће се то одразити на Србе и у Хрватској и у Босни и Херцеговини", рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Довођење Бориса Милошевића на книнску тврђаву, да би учествовао у прослави годишњице "Олује", у којој је из Хрватске протерано 250.000 Срба, министар Вулин види као поруку Хрватске за председника Вучића, у којој се каже да "хрватски Срби" нису део јединственог политичког простора Србије и Срба.

"Сви смо део јединственог политичког простора. Ми смо један народ. Не можете донети ни једну одлуку, а да не размишљате како ће се односити на друге делове српског народа. Не живимо у једној земљи, вољом великих сила, не нашом вољом, али правимо српски свет", реко је министар Вулин.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести