Вулин: Српски мировњаци у Малију безбедни

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да су три српска припадника мировне мисије Уједињених нација у Малију - безбедни.
Aleksandar Vulin Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У нападима наоружаних џихадиста на две базе УН у Малију, убијено је најмање девет особа, међу којима су и припадници мировних снага."Били су веома далеко од места догађања. Ми ћемо, наравно, наставити да водимо рачуна о њима, да водимо рачуна о људима где год су наше јединице", истакао је Вулин током обиласка Полигона САС "Пескови".

Министар одбране је подсетио да се српски мировњаци налазе у медицинском тиму мисије УН. "Они су добро, они се налазе у медицинском тиму, заједно са немачким колегама и извршавају своје задатке на понос наше земље. Надамо се да ће тако и остати", истакао је Вулин.

Он је додао да најновија трагедија која се десила у Малију, где је убијено осам припадника снага Уједињених нација, јесте велика трагедија. 

Друге војске не могу да буду боље обучене од наше 

Друге армије могу да буду боље опремљене од наше, али не и боље обучене, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин, током ненајављеног обиласка Полигона САС "Пескови", где стационарно логорују полазници 11. класе основног курса за подофицире и војнике на одслужењу војног рока генерације "јун 2017".

Министар је у пратњи државног секретара у Министарству одбране Александра Живковића на том полигону пратио полагање завршног испита 11. класе и из тактике обуке родова и служба КоВ - пешадије, артиљерије, ОМЈ, инжењерије, АБХ, логистике и везе.Министру одбране се у обиласку накнадно придружио потпуковник Милан Рајић, заменик команданта Центра за обуку КоВ Пожаревац, организатора тог стационарног логоровања.

"Ми смо данас у ненајављеној посети да видимо како се наше јединице обучавају, да ли све раде у складу са прописима, какав је квалитет обуке", рекао је министар Вулин и истакао да је обученост у нашој војсци на првом месту.

"Могу друге армије да буду боље опремљене од нас, али не могу да буду боље обучене и не можемо ни на који начин да ове момке пошаљемо на извршење задатака да нису прошли најбољу и најсавременију обуку", истакао је Вулин. 

Он је указао да је напор и труд који улажу старешине за сваку похвалу и они свакако дају резултате, напомињући да кад год се наши војници налазе на вежбама са најмоћнијим и најснажнијим војскама на свету, увек донесу све похвале за обученост, за оспособљеност и наравно за ентузијазам, којим приступају у испуњавању својих свакодневних задатака.

"Ми ћемо као министарство наставити да инсистирамо на процесу обучавања, наставићемо да инсистирамо да обука мора да буде оно што опредељује нашег војника и оно што разликује нашег војника од свих осталих. А свакако посебно инсистирајући на безбедности нашег војника и да све што се ради буде у складу са највишим могућим стандардима", рекао је Вулин.

Министар одбране је рекао да се наше јединице опремају све бољим и све савременијим оружјем али то, како је истакао, никада није довољно ако немате обученог и спремног војника."А ми то имамо на понос наше земље", истакао је министар Вулин. 

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести