За 36 сати пријавило се 110.000 грађана за вакцину

БЕОГРАД: Скоро 110.000 грађана за непуних 36 сати пријавило се путем портала е-Управе за вакцинисање против Kовида 19, од чега је половина из Београда, а од укупног броја пријављених, 30 одсто жели да прими било коју вакцину.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Директор канцеларије за е-Управу Михајло Јовановић рекао је за РТС да је очекивао да се пријави и већи број грађана, јер је то начин да се уђе у логистички систем за вакцинацију.

Бројком од 110.000 за 36 сати није изненађена ни директорка Института "Батут" Верица Јовановић која је за РТС рекла да верује да ће тај број ускоро бити већи и да то говори да грађани препознају значај сигурне стратегије борбе против ковида.

Додаје да је то пут ка стабилизацији и победи против заразе.

Говорећи о статистици, Јовановић је рекао да је 19 одсто оних који су се до сада пријавили старије од 75 година.

Напоменуо је да је било скептика који су мислили да старији не могу електронски да се пријаве, али је услуга направљена једноставно, да могу и укућани да пријаве најстарије и да није потребна регистрација на порталу, а за оне који не могу да се пријаве електронски, од четвртка ће бити отворен кол-центар.

Вакцинација није обавезна, подсетио је директор Канцеларије за е-Управу.

Када се неко пријави, оставља телефон и мејл на који добија линк преко кога може да обрише пријаву или да је измени, нагласио је он.

Такође, ако неко буде позван, он не мора да дође, јер је како је указао, пријава само добар алат да се целокупна Србија логистички припреми за масовну вакцинацију.

Направљен је комплетан логистички систем, и када вакцине буду допремљене у магацин оне ће се дистрибуирати у складу са заинтересованошћу градана, тако да време чекања буде минимално, појаснио је Јовановић.

За ревакцинацију се грађани не пријављу, навео је Јовановић указујући да када једном грађанин уђе у процес, он ће имати свој термин за 21 дан, да дође на исто место да би извршио ревакцинацију.

Директорка "Батута" рекла је да ће бити довољно вакцина за све и да је држава обезбедила довољне количине за оне који изразе заинтересованост.

Истиче да ће се приоритети добро анализирати и да ће се поштовати препоруке Националног тела за имунизацију, те да ће прво бити вакцинисани најстарији.

Указала је да ће се прво вакцинисати они за које су ризици највећи, а да други могу да сачекају, али како наводи, то чекање неће бити дуго и трудиће се да буде што краће.

Истакла је да ће се вакцинација вршити у здравственим установама, домовима за стара лица, што су прва места према приоритетима.

Домови здравља су према закону установе где се врши вакцинација, али да ће бити формирани и посебни пунктови за то.

Додала је да ће то на ефикасан начин омогућити да сви могу без гужве да приђу пункту, а претходно ће сви бити обавештени о начину коришћења пункта и проћи ће процедуру од лекара, администрације до добијања вакцине.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести